IMF'ye var TÖTM'ye neden yok
21 Kasım 2016, Pazartesi 08:0110 Şubat 1987 yılında Amerika'nın Teksas Eyaleti Houston kentinde kurulu bulunan Methodist Hastanesi'nde Prof. Dr. Michael DeBakey'in başında bulunduğu ekip tarafından Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'a açık kalp ameliyatı yapılmış. Cumhurbaşkanımız 35 günlük nekahat dönemini süresince Houston kalmış ve bu ameliyattan sonra Prof. Dr. Michael DeBakey, Türkiye'de ‘Özal'ın doktoru' olarak anılmaya başlanmıştı.
2006'da 97 yaşında kalp ameliyat geçiren “Dünyanın kalp ameliyatı olan en yaşlı kişisi” unvanıyla da literatüre geçen Prof Dr. DeBakey 2008 yılında 99 yaşında vefat etmiş. Açık kalp ameliyatlarında By-pass tekniğini geliştiren ve 70'ten fazla ameliyat aletinin icadına katkısı olan ve bugün de modern tıp uzmanlarının kalp ameliyatlarında kullandığı birçok alet ve yöntemde Prof. Dr. DeBakey'in imzası bulunmaktadır.
Rahmetli Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'da Sağlık alanında Asya ve Avrupa insanların sağlık ihtiyaçlarının karşılanması ve Tıp Biliminin ülkemizde gelişmesi için İnönü Üniversitesine bağlı olarak Turgut Özal Tıp Merkezini (TÖTM), ABD Houston Methodist Hastanesinin ikizi olarak planlanmış ve 1991 yılında temeli atılarak hızlı bir gelişmeyle beş yıl sonra da 1996 yılında hizmete açılmıştır. Bugün geldiği nokta (Aşağıdaki tablodan da yıllara göre gelişim görüleceği üzere);
- TÖTM 24.000 metrekare alana kuruludur.
- Toplam kapalı alanı 154.500 metrekaredir.
- 16 katlı kulede 26 ve Karaciğer Nakil Hastanesinde 12 olmak üzere toplam 38 ameliyathane,
- Ana binada 250 ve Karaciğer Nakil Hastanesinde 36 olmak üzere 286 yoğun bakım yatağı,
- Ana binada 1200 ve Karaciğer Nakil Hastanesinde 152 olmak üzere yoğun bakımlar dahil toplam 1352 yatak kapasitesi vardır.
- Dünyada ilk ve tek olan Karaciğer Nakil Hastanemizin inşaatı ve tefrişatı tamamlanmış ve bu yıl hizmete girmiş (2016).
Misyonu; İnsanların en kaliteli sağlık hizmetine ulaşımını sağlamak ve kolaylaştırmak.
Vizyonu; Türkiye'nin ve bölgedeki komşu ülkelerin en kaliteli sağlık hizmeti veren üniversite hastanesi olmak üzere faaliyet gösteren Turgut Özal Tıp Merkezi'nin tıbbın her alanında kaliteli bir sağlık hizmet vermesinin yanı sıra, karaciğer nakli başta olmak üzere, böbrek nakli, göz kornea nakli, koklearimplant, kemik iliği nakli başarıyla yapılmaktadır. Merkezde kısa bir süre öncede ince bağırsak nakline de başlanmış. Bu yönüyle de ince bağırsak naklini başlatan ikinci merkez konumunda olmuş. Pankreas nakline başlamak için de gerekli izinleri almış ve hazırlıklar başlatılmış. Pankreas naklinden sonra hedeflerinde de kalp nakli var. İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezinin 2023 yılına kadarki hedefi, dünyanın en önemli organ nakilleri merkezi hâline gelerek dünyada ilk 500 üniversite içine girmek var.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri Proje Finansman Töreninde yaptığı konuşmada, "Şehir hastaneleri benim 14 yıllık hayalim. Hiç de kolay bir süreç olmadı, inanmayanlar da oldu. Sonunda yoluna girdi. Şu anda Türkiye'nin farklı bölgelerinde 21 şehir hastanesi ihalesi yapıldı ya da sözleşmesi imzalandı. Şehir hastaneleri, kendisine yapılan yatırımları ziyadesiyle hak eden bir projedir. Sağlık endüstrisinin ülkemizde gelişmesini temin edecektir. Böylece geleceğin en önemli sektörlerinden biri olan sağlık alanında Türkiye, bölgesinde ve dünyada söz sahibi ülke konumuna yükselecektir. Nüfus artış hızımızın çok üzerinde artan doktor sayımız, sağlık alanındaki atılımlarımızın yeterli insan kaynağıyla desteklendiğini gösteriyor. Şu anda 141 bin doktorumuz varken, tıp fakültesinde eğitim alan gençlerimizin sayısı 71 bindir. Bunlar içinde farklı uygulamaları getirmek suretiyle, doktor yetiştirme konusunda çok daha gayretli olacağız. Yardımcı sağlık personeli olmak için eğitim görenlerin sayısı 100 binin üzerindedir. Türkiye sağlık alanında da 2023 hedeflerine ulaşmak için kararlı adımlarla yürümeye devam etmektedir." demişti.
Dünya'nın ilk 500 Üniversitesine girme hedefi olan Üniversite Hastanemizin aşağıdaki tablodaki veriler incelendiğinde de görüleceği üzere;
2013 yılında 26 Ameliyathane, Yoğun Bakım dahil 1168 yatak sayısı ile 533.939 hastaya Poliklinik Hizmeti, 70.455 hasta yatışı, 103.391 Ameliyat sayısı ile zirve yapmış.
2015 yılında 26 Ameliyathane, Yoğun Bakım dahil 1222 yatak sayısı ile 556.878 hastaya Poliklinik Hizmeti, 75.144 hasta yatışı, 73.722 Ameliyat sayısı olmuş.
2016 yılında yeni bölümler açılmış olması ile 38 Ameliyathane, Yoğun Bakım dahil 1343 yatak sayısı ile 2013 verilerinin çok gerisinde kalacağı öngörülmektedir. Hastanenin 2013 yılındaki Ameliyat sayılarındaki gelmiş olduğu başarı ayrıca incelenmesi gereken bir konudur.
Bu durum uzun süredir çözülmeyi bekleyen 2 sorunda kaynaklanmakta olduğu bürokrasiden siyasetçiye kadar herkes tarafından uzun zamandır bilinmektedir.
- 110'u Hemşire kadrosu olmak üzere 136 tıbbi kadro yetersizliğinden 4 servis, 2 yoğun bakım ünitesi ve 8 ameliyathanenin donanımlarıyla birlikte atıl durduğu (hizmet dışı, yeni açılan bölümlerdeki cihazlar çalıştırılmadan garanti süreleri de dolmakta), sadece karaciğer nakil hastanesindeki bölümün çalışmamasından dolayı Aylık 1.300.000,- TL gelirden yoksun kalınmaktadır. (Bölgede iş için bekleyen yeterli hemşire kadrosu da bulunmaktadır.)
- Hastanenin toplam 130 Milyon TL borcundan dolayı nakit paraya ihtiyaç var. Malzeme tedarikinde zorlanılmakta ve tedarikçi (alacaklı) firmalarında zor durumda olduğu, artık borcu çeviremez ve işleri sürdüremez oldukları ifade edilmektedir.
Devletin kasasında parası var ve IMF'yi (uluslararası Para Fonu) bile fonlayıp, borç para verebiliyoruz. Ülkemizde iş için bekleyen binlerce Yetişmiş İş gücümüz de var, Meclisimiz açık, Milletvekilleri görevleri başında ve TBMM İhtisas Komisyonları çalışıyor, Bakanlar Kurulumuz her hafta düzenli olarak toplanıyor, Devletimiz Kurum ve Kuruluşları ile çalıştığı halde aylardır, hatta yıllardır neden bu sorunlar çözülmez? Sorunlara kalıcı sürdürülebilir çözümler neden ortaya konmaz? Bu sorunları kalıcı olarak çözmek yönetenlerin görevleri olup, Halka Hizmet Hakk'a Hizmet olduğu da unutulmamalıdır.
Cumhurbaşkanınız Recep Tayyip Erdoğan'ın hayali olan 21 tane Şehir Hastaneleri de böyle Kadro ve Para sorunlarından dolayı çalışamaz duruma düşerse de; bu yıl yeni açılan köprülerden geçmeyen araçlar için devlet kasasından paralar ödendiğimiz gibi, yarın da bakılmayan hastalar için devlet kasasından paralar öderiz.
Bilgin Akbal
Elektrik Yük.Müh.