İnönü Üniversitesi
10 Kasım 2016, Perşembe 15:03Geçtiğimiz Haziran ayı, Rektörlük seçimleri öncesi yazmış olduğum yazıda; sektörlere nitelikli insan gücü yetiştiren, araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla ileri teknoloji çalışmalarında öncü olan Üniversitelerin dünya insanlığına sunulan hizmetin yanı sıra ülke kalkınmasına ve milli gelir artışına büyük katkılar sağladığını, başta nitelikli eğitim almak isteyen öğrencilerin bu tür nitelikli öncü üniversiteleri tercih etmesi, şehir ekonomisini de (ulaşım, Konaklama gibi birçok ihtiyaçlarının karşılanması için yaptıkları harcamalar) geliştirdiğini belirterek, Üniversite derecelendirme kuruluşlarının Üniversitelerin Akademik çalışmalarına göre dünya sıralamaları yaptığını da örneklerle paylaşmıştım.
Malatya Time Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Murat Çetin'in organizasyonunda İstanbul'dan geniş bir davetli katılımı ile İnönü Üniversite'mizin 2016-2017 Akademik Yılının 3 Kasım tarihindeki açılış törenine katıldık. Açılış töreni Gümrük ve Ticaret Bakanımız, TBMM Dışişleri Komisyon Başkanımız, Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Kaymakamlarımız, İlçe Belediye Başkanlarımız, Oda Başkanları, Sivil Toplum Örgütleri, Ulusal ve Yerel Basın Kuruluşları temsilcileri, Akademik kadro ve öğrencilerin katılımı ile büyük bir coşku ile yapıldı.
Açılışta konuşan Sayın Bakanımız, Dünyada bilgi ve araştırmanın öne çıktığı günümüzde ülke ekonomilerinin gelişmesinde en önemli gücünün Üniversitelerin çalışmaları olduğunu, bu noktada üniversitenin çalışmalarını yakından izlediği, Üniversitenin eğitim ve öğretim hizmetlerinin yanı sıra bölgenin (Malatya dışı illerinde) ihtiyacı olan Sağlık hizmetlerini de başarıyla vermeleri için elinden gelen her türlü desteği vereceğini ifade ettiler. Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız da konuşmalarında Üniversitelerin önemine vurgu yaparak mesajlarını verdiler.
Rektörümüzün konuşmasında üniversitemizin 40 yılın içinde geldiği noktayı 14 Fakülte, Devlet Konservatuarı, 4 Yüksek okul, 12 Meslek Yüksekokulu, 5 Enstitü, 1 Teknokent ve 23 Araştırma ve Uygulama Merkezinde 1678'i Akademik kadro olmak üzere toplam 5608 personelle; 1200'ü yabancı uyruklu olmak üzere toplam 43500 öğrenciye eğitim ve öğretim hizmeti verildiğini, Cumhuriyetimizin 100. Yılında Türkiye'de ilk 10 üniversitesi, Dünyada da ilk 500 üniversitesi içinde yer almasını hedef olarak belirttiler.
Törenden sonra Rektörlük Makamına geçtik. Sohbet sırasında tedavi ettiklerin hastaların yaklaşık 3'te 1'inin Malatya dışından gelen hastalar oluştuğunu, hatta bir bölümlerinde 3 hastadan 2 sinin Malatya dışından gelen hastalardan oluştuğu bilgisi de paylaşıldı.
Rektörümüze Dünyada ilk 500 üniversite içine girme hedefinin çok yüksek bir hedef olduğunu belirterek; bu hedefi gerçekleştirmek için hangi projeleri ele aldıklarını, bu projeler için ne kadarlık bütçeye ihtiyaç duyduklarını ve ne kadar zamana gereksinim duyduklarını sordum. Cevaplar hazırdı, Onkoloji Hastanesini yatırım programına alındığını, projenin hazırlandığını 2017 yılında temeli atılacağını, Karaciğer Naklindeki Dünya çapındaki başarı düzeyini kalp, akciğer ve hemen her alandaki nakillerde gerçekleştirecekleri, 4 yıl içinde bütün bu hedefleri gerçekleştirmek istediklerini belirtiler. Rektörümüzün Cumhuriyetimizin 100. Yılı için Açılış töreninde ifade ettiği 2023 hedefini 2020 sonu olarak kafasında bitirmiş olduğunu hissettim.
Hali hazırda 2 büyük sorunları olduğunu;
1. 110'u Hemşire kadrosu olmak üzere 136 kadro yetersizliğinden 4 servis, 2 yoğun bakım ünitesi ve 8 ameliyathanenin donanımlarıyla birlikte atıl durduğu (hizmet dışı), sadece karaciğer nakil hastanesindeki bölümün çalışmamasından dolayı Aylık 1.300.000,- TL gelirden yoksun kaldıklarını (Bölgede iş için bekleyen yeterli hemşire kadrosu da bulunmakta imiş. Diğer taraftan ülke genelinde uzun süre Hemşirelik kadrolarının açılmaması kamu hastanelerindeki ihtiyacı çok artırmakta. Kadro açıldığı zaman da Özel Hastanelerinin hemşirelik kadrolarından kamu hastanelerine yoğun geçişler yaşanmaktadır. Bu seferde özel hastanelerde yoğun şekilde hemşirelik kadrolarında boşalmalar meydana gelmekte, yeni Hemşire alıp kuruma adaptasyonu gibi çalışmalar yapılmaktadır. Kamu hastanelerinin kadro ihtiyaçlarının karşılanma süreçleri ve aralıkları azaltılmalı yılda 2 defa kadro açma yerine en az 6 defa olmalıdır.)
2. Hastanenin toplam 130 Milyon TL borcundan dolayı nakit paraya ihtiyaçlar olduğunu, malzeme tedarikinde zorlandıklarını ve tedarikçi (alacaklı) firmalarında zor durumda olduğu, artık borcu çeviremez ve işleri sürdüremez olduklarını ifade ettikleri sırada
Sayın Bakanımızın telefonla Ankara'daki muhataplarını arayarak konu hakkında hemen bir çözüm arama gayreti içine girmesi, muhataplarından Üniversite için randevu talep etmesi dikkatlerden kaçmadı.
Başhekimimizin ve hocalarımızla birlikte Hastane Kompleksi içinde yer alan Ameliyathaneleri, 1 kişilik yoğun bakım ünitelerini, Hasta odaları ile görüntüleme merkezlerinin mimarisi ve teşrifi, tıbbi cihazları ile birçok A sınıfı Vakıf Üniversite Hastaneleri ve A sınıfı Özel Hastanelerle boy ölçüşebilecek nitelikteydi. Üniversitemizin bugünlere gelmesinde emeği geçen başta merhum 8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal olmak üzere herkesi minnet ve şükranla anıyorum.
Yeşilyurt Belediye Başkanlığının Bostanbaşı Mahallle Muhtarlığı Hizmet Binası ile Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezinin açılışı yapıldı. gezilip, inceleme yapıldıktan sonra hemen yanında yapılan Bostanbaşı Mahallesi Muhtarlık Hizmet Binasının da açılışı gerçekleştirildi. Üniversitemizin, Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezinde İnönü Üniversite yüksek lisans ve doktora Öğrencileri tarafından bu merkezde halka kursu verilecektir.
Dünyada insanların yaşam standartlarını yükseltebilme becerisini gösterebilirsek, ülkemizin yaşam standartlarını yükseltmiş olmanın yanı sıra refahını da yükseltmiş oluruz.
Bilgin Akbal
Elektrik Yük.Müh.