dore okulları
Malatya
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

İstifa Mı, Şehir Efsanesi Mi? Sami ER Ne Diyecek?

26 Ağustos 2024, Pazartesi 12:14
İstifa Mı, Şehir Efsanesi Mi? Sami ER Ne Diyecek?

Son günlerde kulislerde yankı bulan spekülatif haberlerin baş kahramanı bu sefer Mehmet Şimşek değil, Malatya Belediye Başkanı Sami Er... Oldukça ilginç iddialar dolaşıyor: Sami Er’in seçim sonrası “görevden affını istediği” ve Malatya Valisi Seddar Yavuz’un da onun “pasifliğinden dolayı Malatya’da görevlendirildiği” iddia ediliyor. Mehmet Şimşek, bakanlık koltuğundan kalkacağına dair spekülasyonlara sosyal medya hesabında müteaddit defa açıklama yaptı, “istifa etmedim” dedi, konunun tamamen spekülasyon olduğunu belirtti. Lakin bizim Sami Er’den henüz tek kelime duymadık!

Şimdi, insan merak ediyor; Sami Er de Mehmet Şimşek gibi bir açıklama yapıp, bu dedikoduların sadece “şehir efsanesi” olduğunu söyleyecek mi? Yoksa sessizliğini koruyup bu iddiaların daha da büyümesine mi yol açacak? Malatya’da insanlar, “acaba gerçekten görevi bırakacak mı?” diye birbirlerine sorarken, Sami Er’in sessizliği zihinlerde fırtınalar estiriyor. Hadi be başkan, çık da iki çift laf et, yoksa millet boş yere fikir teatisine giriyor. Hem belki de böyle bir açıklama yapsa, insanlar da rahatlayacak, spekülasyonlar sona erecek. “Mehmet Şimşek’ten mi öğrenecekler” diyorsun? E, o da olabilir! Çünkü bu dedikodular bir açıklama gelmedikçe daha da büyüyecek, benden söylemesi!

MÜCBİR SEBEP Mİ, MÜCBİR FIRSAT MI?

Malatya’da son günlerin en popüler dedikodusu: “Mücbir sebep uzatılacak mı?” Yani, bir bakıyorsunuz, herkesin dilinde bu var. Evet, depremin üzerinden 1 yıl 6 ay 19 gün geçti. Esnaf perişan, halk sefalet içindeydi. Mamafih Allah devlete zeval vermesin, devletimiz elinden geleni yaptı. Peki, “mücbir sebep kalkmalı mı, kalkmamalı mı?” Bu sorunun cevabı bir yanda beklerken, bazı STK temsilcileri mücbir sebebin uzatılması için canhıraş bir mücadele veriyor. Niye mi? Çünkü, birikmiş vergi borçları ve SGK primleri esnafımızın belini büker endişesindeler. Haksız da değiller, suyun akışı o yöne doğru akıyor: “Mücbir sebep kalkarsa, borçlar nasıl ödenecek?”

Şimdi gelelim işin ironi kısmına. Maliye Bakanlığı bu işe özel bir “lensle” bakıyor, neyin ne olduğunu çok iyi biliyor. “Kim kazandı, kim kaybetti, kim mağdur, kim parasına para kattı…” Maliye her şeyi görüyor. Mücbir sebebin uzatılmasını isteyenler, gerçekten mağdursa, vergi dairelerinin kapılarını çalıp uzatma isteyecekler. Lakin depremden en ufak bir şekilde etkilenmeyip, “Oh, mücbir sebep uzasın da biraz daha kazanalım,” diyenler için yolun sonu gelmiş olabilir. İlginç olan ise, bu işte en mağdur olanlar, seslerini çıkarmazken, “gücüne güç, parasına para katanlar” bağırıyor. STK başkanları da bu durumu kullanıp kendi pasifliklerini örtmeye çalışıyor. Anlayacağınız, mücbir sebep, bazıları için mücbir fırsata dönüşmüş durumda!

TABELADA “İŞ ADAMLARI” YAZINCA SİYASETÇİ Mİ OLUNUR?

Malatya’da işler iyice tuhaflaştı. “İş adamı mısın, değil misin?” onu kimse sorgulamıyor, fakat tabelasında “iş adamları” veya “iş insanları” kelimesi geçen dernekler, birden bire siyaset meydanında boy göstermeye başlıyor! “İş dünyasıyla alakalı konuşmalarını beklersiniz,” değil mi? Ticaretin nasıl geliştirilmesi gerektiğini, yatırımları, stratejileri tartışmalarını… Ancak ne var ki; bizim buralarda “iş adamı” tabelasını astın mı, siyaset arenasına hızlı bir giriş yapmış oluyorsun! Peki, “İş adamlarını temsil eden bir dernek başkanı ne yapar veya ne yapmalı?” Soru basit fakat cevap yok.

Adamlar, daha yeni kurdukları dernekle kök salmamışken, “siyasi mesajlar” vermeye başlıyor. Hani diyorsun ki, madem siyasete bu kadar meraklısın, “bir zahmet siyaset adını taşıyan bir dernek kursana!” İş dünyasıyla ne alakan var? Birkaç fabrika kurmuş olsan, ekonomi üzerine kafa yorup çözüm üretsen, neyse… Gerçi daha ortada fol yok, yumurta yokken, her köşe başında siyasi beyanatlar. Sanırsınız ki her iş adamı dernek başkanı, siyaset uzmanı!

Tabelada “iş adamı” yazmak, seni birden bire siyasetin merkezine taşıyorsa, vay halimize! Malatya’da dernekçilik, iş dünyasından siyasete hızlı bir geçiş yapmanın yeni formülü oldu. İş dünyasıyla başlayıp, siyasetle devam eden bu trend nereye gidiyor, hep birlikte göreceğiz. Bununla birlikte bir şey net: İş dünyası tabelası, siyasete girmenin en kısa yolu olmuş!

ŞİRE PAZARI: DEPREME DİRENEN HASARLI BİNALAR VE İNATÇI ESNAF

Malatya’nın eski Şire Pazarı, ne tarihi bir yapı ne de kültürel bir miras amma ve lakin şehrin ticari damarlarından biri. 6 Şubat 2023’te yaşanan büyük depremler, bu pazarın da canını yaktı; “binalar orta ve ağır hasar aldı.” Ancak, ilginçtir ki, bu hasarlı yapılarda ticaret yapmaya devam eden esnaf, tüm uyarılara rağmen inatla buradan ayrılmak istemedi. Yeni Şire Pazarı, yani Dünya Kayısı Ticaret Merkezi, hazır ve nazır beklerken, eski pazardaki esnaf hasarlı binalarda işlerini sürdürmeye kararlıydı.

Gel gelelim, Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü en sonunda devreye girdi ve “yıkım” kararı verdi. Çünkü artık bu binalar hem “can güvenliği açısından tehlike arz ediyordu” hem de “fen ve sanat kurallarına göre güçlendirilmesi mümkün değildi.” Halbuki yıllardır “kayıt dışı ticareti sürdürebilmek” için bu binaları bırakmak istemeyen esnaf, bu karar karşısında ne yapacak?

Her ne kadar deprem bile onları yerinden oynatamamışsa da devletin kararıyla karşı karşıya kalınca belki de mecburen taşınacaklar. Şimdi herkes merakla bekliyor; bu inatçı esnaf sonunda yeni pazara taşınacak mı, yoksa son ana kadar direnmeye devam mı edecek? Malatya’nın esnafı bir konuda uzman: “İnatlaşmak”. Bununla beraber bakalım bu inat nereye kadar sürecek!

ÖZEL MÜLKİYET Mİ, KAMU MALI MI? AYDINLATILMAYAN EV VE KAYIP EŞYALAR

Malatya’nın akademik çevrelerinde günün konusu, Eski Rektör Prof. Dr. Aysun Bay’ın “özel mülkiyeti olan ev”,Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli tarafından biri görevlendirilerek açılmıştı ve bu durum medyaya yansımıştı. İşin ilginç tarafı, bu evin “özel mülkiyet olduğu” söylense de, kapılar Prof. Dr. Bentli’nin talimatıyla açılıyor. Peki, özel mülkiyetin kapılarını kimin izniyle açıyorsunuz? Daha da önemlisi, bu işin ardında yatan gizemli kayıplar ne olacak? İddialara göre, evden “bir adet bilgisayar, bir adet harddisk, iki altın yüzük, iki altın küpe, bir Seiko marka kol saati ve bir altın bilezik” kaybolmuş.

Dava şimdi Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı’na devredilmiş durumda. Cumhuriyet Başsavcılığı, “Bizlik bir şey değil,” diyerek dosyayı YÖK’e yolladı. Anlaşılan o ki, mesele daha çok su götürecek ve bu süreçte bazı kişilerin canı fena halde sıkılacak. “Özel mülkiyet olduğu iddia edilen bir yer nasıl oluyor da bir rektörün talimatıyla açılıyor?” Üstelik kayıplar da cabası! Yoksa akademik unvanlar, “özel mülkiyetin kapısını açmaya” mı yetiyor?

Bu dosya kapandı mı, yoksa bu işin ucu nereye kadar gider? Zaman gösterecek. 
Ancak anlaşılan o ki, Malatya’nın akademik kulislerinde bu konu daha çok konuşulacak. Bekleyelim, görelim; belki de bu işin sonunda kimse kaybolan eşyaları bulamayacak, ama birilerinin kariyerinde ciddi hasarlar oluşacak!

LAF EBESİ:

Bu kadar meseleyi inceleyip analiz ettikten sonra sormadan edemiyorum: Bu kişilerin “aklı mı yok”, yoksa var da “kullanmıyorlar” mı? Kendilerini akıllı zannedenler, acaba milleti geri zekalı mı sanıyorlar ki böyle geri zekalıca davranıyorlar? Gerçekten, bu kadar “akıllı” olabilmek de ayrı bir marifet!

FİSKOS MASASI:

    •    Malatya halkı, Malatya medyasının “gelişi güzel gündem oluşturmalarından” rahatsızmış. Söylentilere göre yetkililer “bu yüzden iş yapamıyormuş!”
    •    Okullar açılacağından dolayı veliler “tedirginmiş”, çünkü Malatya’da “tüm yollar kapalıymış.”
    •    Malatya’da akademik camia, “Malatya kayısısını nasıl daha değerli kılabiliriz” diye bir çalıştay yapmayı planlıyormuş.
    •    Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek, yerel yetkililerin “Yeni Malatyaspor konusundaki pasif duruşlarını” eleştiriyormuş.
    •    Malatya’da “uyuşturucu satışı hız kesmeden yayılıyormuş.”
    •    Malatya’da insanlar “sağlık hizmeti alamıyormuş.”

Selam ve dua ile
Fiemanillah

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Uğur
    28-08-2024 09:38

    Malatyada birde trafik çilesi var ona ayrıca parantez açmak lazım. Malatyalı olarak çilemiz bitmiyor.

  • yorum avatar
    Erdem Güneş
    27-08-2024 10:24

    Malatya’da mücbir sebep uzatılacak mı diye bekleyen çok. Esnaf perişan, borçlar birikmiş, ama çözüm nerede? Devletin bu konuda adım atması lazım, yoksa esnafın hali perişan olacak. Gerçekten mağdur olanlar için bu mücbir sebep uzatılmalı. Ama işi fırsata çevirenler var ya, işte onlar yüzünden mağdurların sesi duyulmuyor. Malatya’da bir çözüm bulunmazsa esnaf diye bir şey kalmaz.

  • yorum avatar
    Büşra Kılıç
    27-08-2024 10:23

    Bu Şire Pazarı meselesi beni düşündürüyor. Depremde hasar almış binalarda ticaret yapmak ne kadar akıllıca? Valilik yıkım kararı almış, doğru olan bu. Ama esnaf inat ediyor, yerinden kıpırdamıyor. Yeni pazara geçmek varken, eski binalarda ısrarcı olmak, akıl kârı değil. Malatya’da bu kadar inatlaşma neye yarayacak? Bir an önce güvenli yerlere geçmek lazım, yoksa başımıza daha büyük dertler açacağız.

  • yorum avatar
    Burcu Ay
    27-08-2024 10:23

    Bu akademik çevrelerde dönen işler beni çok şaşırtıyor. Eski Rektör’ün evinde neler olmuş neler! Ama hiçbir şey net değil. YÖK bu işi soruşturacak diyorlar ama bu olay burada kapanmaz. Malatya’da artık herkes birbirine şüpheyle bakıyor, neyin ne olduğunu anlamak zor. Akademik unvanlar böyle mi kullanılmalıydı? Yazık!

  • yorum avatar
    Cemil Korkmaz
    27-08-2024 10:22

    Yeni Malatyaspor Başkanı Adil Gevrek’in söylediklerine bakılırsa, yerel yetkililer spor konusunda çok pasif kalmış. Malatya gibi bir şehirde, sporun bu kadar geri planda kalması düşündürücü. Yerel yöneticilerin daha aktif olması lazım. Malatyaspor bu şehrin aynasıdır, ama bu aynaya bakmayan yöneticilerle ne yapacağız?

  • yorum avatar
    Necla Özkan
    27-08-2024 10:22

    Mücbir sebep meselesi Malatya’da büyük bir sorun haline geldi. Esnafın durumu ortada, ama devlet bu konuda ne yapacak? Borçlar birikti, SGK primleri ödenemiyor. Devletimiz sağ olsun, ama bu sorunu kökten çözmezse, Malatya’da esnaf diye bir şey kalmayacak. Bari gerçekten mağdur olanlara bir el atılsın, onlar da biraz nefes alsın.

  • yorum avatar
    Serkan Deniz
    27-08-2024 10:21

    Sami Er’in istifa iddiaları doğruysa, Malatya’da işimiz zor demektir. Belediye başkanımızın sessiz kalması, dedikoduların büyümesine neden oluyor. Eğer gerçekten istifa etmeyi düşündüyse, çıkıp açıklama yapmalı. Yoksa bu spekülasyonlar daha da büyüyecek. Malatya’da güveni yeniden tesis etmek lazım, yoksa işler iyice karışacak.

  • yorum avatar
    Elif Akın
    27-08-2024 10:21

    Malatya’da akademik çevrelerde dönen dolapları anlamak zor. Eski Rektör’ün evi açılmış, içinde neler var neler! Ama ortada doğru düzgün bir açıklama yok. Biri diyor özel mülkiyet, diğeri diyor kamu malı. Bir bilgisayar, altınlar falan kaybolmuş. Yani böyle bir şey olabilir mi? Akademik unvanlar böyle mi kullanılacak? Yazık bu memlekete.

  • yorum avatar
    Ferhat Can
    27-08-2024 10:20

    Malatya’da mücbir sebep uzatılacak mı diye soran çok. Ama asıl mesele şu: Esnaf perişan durumda. Vergi borçları birikti, SGK primleri ödenemiyor. Bu borçlar nasıl ödenecek? Devletimiz bize el uzatmazsa, Malatya’da esnaf diye bir şey kalmaz. Ama bazıları bu durumu fırsata çeviriyor gibi. Gerçekten mağdur olanların sesi neden duyulmuyor?

  • yorum avatar
    Gülten Şahin
    27-08-2024 10:20

    Eski Şire Pazarı’ndaki bu inatlaşmayı anlamıyorum. Depremde hasar görmüş, tehlike saçan binalar… Ama esnaf buradan ayrılmamakta ısrar ediyor. Yeni Şire Pazarı yapılmış, hazır bekliyor. Valilik de doğru bir adım atıp yıkım kararı almış. Ama bizim esnaf hâlâ direniyor. Bu inatlaşma bizi nereye götürecek? Bir an önce akıllarını başlarına alsalar da güvenli yerlere geçseler.

  • yorum avatar
    Ahmet Aydın
    27-08-2024 10:19

    Malatya’da işler iyice çığırından çıkmış. Eski Şire Pazarı yıkılacak, ama esnaf hâlâ inat ediyor. Depremde hasar görmüş binalarda ticaret yapmak, akıl kârı değil. Valilik doğru bir karar almış, bu binaların yıkılması lazım. Ama işte bazı esnaflar, ne olursa olsun buradan gitmem diyor. Bu inat nereye kadar sürecek?

  • yorum avatar
    Ayşe Güler
    27-08-2024 10:17

    Eski Şire Pazarı’nda hâlâ ticaret yapmaya çalışanlara şaşıyorum. Depremde hasar almış binalar, Allah korusun, bir felakete davetiye çıkarmak gibi! Valilik doğru olanı yapıyor, bu binaların yıkılması lazım. Ama işte bazı esnaflar, inadına inadına, kendilerinin bile güvenliği umurunda değil. Malatya’da böyle bir inatlaşma olamaz!

  • yorum avatar
    Murat Altay
    27-08-2024 10:17

    Esnafın hali ortada, Malatya’da herkes zor durumda. Ama mücbir sebep uzatılacak mı, kalkacak mı? Bunun peşindeyiz. Borçlar birikti, SGK primleri bizi boğuyor. Devletimiz sağ olsun, ama bu sorunu kökten çözmezse, Malatya’da esnaf diye bir şey kalmayacak. Bari gerçekten mağdur olanlara bir el atılsın, onlar da biraz nefes alsın.

  • yorum avatar
    Zeynep Demir
    27-08-2024 10:16

    Bu Malatya’daki medya ne yapmaya çalışıyor, anlamak zor! Gelişi güzel haberler, spekülasyonlar… Sonra da yetkililer iş yapamıyor diye eleştiriyoruz. Yok Sami Er, yok mücbir sebep… Memlekette çözülmesi gereken o kadar çok sorun var ki! Ama medyanın bu şekilde gündem yaratmaya çalışması, işleri daha da zorlaştırıyor.

  • yorum avatar
    Filiz Uygun
    27-08-2024 10:15

    Sami Er hakkında söylenenlere inanasım gelmiyor. Tamam, belki bazı şeylerde geri kalmış olabilir ama hemen istifa söylentileri mi çıkarılmalı? Bu kadar acımasız olmak haksızlık değil mi? Herkesin bir derdi var, bir de belediye başkanımızı yerden yere vuruyorlar. O da insan sonuçta, biraz sabır göstersek, belki işlerin düzeleceğini göreceğiz.

  • yorum avatar
    Taner Alp
    27-08-2024 10:15

    Ya arkadaş, Malatya’da artık kimse işini doğru düzgün yapmıyor mu? Şu mücbir sebep meselesi beni bitirdi. Esnafın hali perişan, ama bu konuda kimse ses çıkarmıyor. Sanki herkes olan biteni izliyor. Devlet bize elini uzatmazsa, bu borçlarla nasıl baş edeceğiz? Ama yok, bizim büyüklerimiz bu durumu fırsata çevirenlerin peşine düşmüş. Haklı olabilirler ama gerçekten mağdur olanları da bir dinlesinler artık!

  • yorum avatar
    Ali Kereş
    27-08-2024 10:14

    Valla, Sami Er için söylenenler doğruysa, bu memlekette işimiz var demektir. Görevden affını istemiş diyorlar, ama bir yandan da hiçbir açıklama yapmıyor. Eğer gerçekten böyle bir şey varsa, neden çıkıp adam gibi anlatmıyor? Memlekette dedikodular almış başını gitmiş, herkes bir şey söylüyor. Yoksa Malatya’nın kaderi böyle belirsizliklerle mi dolacak? Belediye başkanımızın çıkıp net bir açıklama yapması lazım, yoksa vatandaş olarak biz de güvenimizi yitiriyoruz.

  • yorum avatar
    Mehmet KARAMAN
    27-08-2024 00:28

    Bir kardeşim Trafik cezalarını dile getirmiş çok haklı... boş kasayı milletin iriniyle doldurma işi akıl karı değil

  • yorum avatar
    Normal
    26-08-2024 18:44

    Sami beyin gölgesi , bir çok iyi işe takozluk vazifedarı Sabri B. heryerde başkan üzgün, moralsiz vs vs derse olacağı bu. Dünün şöförünü birden buralara getirirsen olacağı bu. Kendi düşen ağlamaz Sami başkan

  • yorum avatar
    Miraç giliz
    26-08-2024 18:24

    BEN ŞİRE PAZARI ESNAFIYIM . İŞYERLERİMİZ BAŞTAN BERİDİR AZ HASARLI ŞİRE PAZARI NA GELİRSENİZ SİZİ MİSAFİR EDER ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞININ AZ HASARLI BELGESİNİ SİZE GÖSTEREBİLİRİM. Gerçekten şire pazarı gerçeklerini tarafsız öğrenmek istiyorsanız gelin birde esnafı dinleyin . Sorunu yerinde analiz etmek daha doğrudur . Şire pazarı esnafı olarak sizi işyerimde ağırlamak istiyorum.

  • yorum avatar
    Turan
    26-08-2024 13:51

    Malatyada mücbir sebep devam etmeli Van depremi zamanında ne kadar süre devam ettiyse aynı şekilde devam etmeli

  • yorum avatar
    Eren
    26-08-2024 13:03

    Yeni Valimiz takdire şayan. Her kesimle iç içe olmayı başarıyor. Bence Malatya'dan güzel hizmetlerle ayrılacak. Buradan kendisine selam ve saygılarımı iletmek isterim. Sağ olsun Var olsun!

  • yorum avatar
    Fatma Betül
    26-08-2024 13:01

    Ah Malatyammm... Şimdi Teksas'a döndü... Çok üzgünüz

  • yorum avatar
    Emre Kaya
    26-08-2024 13:00

    Murat Bey, aklımızı mı okuyorsunuz? Kaç gündür bu hesabı yapıyoruz. Okul yolları çok tehlikeli. Hem yollar kapalı hem de her yerde çalışma var. Çocuklar nereden okula gidecek? Biizm güzergah olan Kanalboyu da trafiğe kapatılacak Servis desek hem çok pahalı hem de çocukları okula yetiştirsin diye çok çok erkenden evden alıyorlar. Şaştık kaldık! Hassasiyetiniz için teşekkür ederim

  • yorum avatar
    Zeynep Demircan
    26-08-2024 12:57

    Eski Şire Pazarı’ndaki hasarlı binaların hala kullanılıyor olması güvenlik açısından büyük bir risk taşıyor. Bu sorunu devlet çözmeli.

  • yorum avatar
    Nilüfer
    26-08-2024 12:56

    İş adamı olmak demek, iş dünyasında güçlü ve etkili bir rol üstlenmek demektir. Ancak, bu kişilerin siyasette yer alma çabalarını anlamakta güçlük çekiyorum. İş dünyası sorunlarıyla ilgilenmeleri daha yerinde olurdu Çünkü Malatya'da pek çok var!

  • yorum avatar
    Doğan
    26-08-2024 12:56

    Malatya’da bazı iş adamları dernekleri siyasete girme konusunda oldukça hevesli. İş dünyasıyla ilgili gerçek sorunlar üzerinde durmaları yerine siyasi mesajlar vermeleri beni şaşırtıyor Herkes işini yapmalı

  • yorum avatar
    Ali Burak
    26-08-2024 12:52

    Mücbir sebep süresinin uzatılması esnaf için hayati önem taşıyor. Ama bazıları bu durumu fırsata çevirmeye çalışıyor gibi görünüyor. Gerçek mağdurların desteklenmesi gerekiyor.

  • yorum avatar
    Yavuz Aydın
    26-08-2024 12:52

    Sami Er’in istifası ile ilgili iddialar oldukça spekülatif. Eğer bu konuda gerçek bir gelişme varsa, başkanın bir an önce kamuoyunu bilgilendirmesi gerekir. Aksi halde bu spekülasyonlar daha da büyüyebilir.

  • yorum avatar
    Yılmaz
    26-08-2024 12:51

    Sami Er hakkında çıkan söylentiler çok kafa karıştırıcı. Eğer gerçekten görevden ayrılacaksa, bir açıklama yapması gerekiyor. Bu tür dedikoduların şehirde gereksiz bir belirsizliğe neden olduğunu düşünüyorum

  • yorum avatar
    Hasan
    26-08-2024 12:51

    Mücbir sebep devam etmeli... Ayrıca çok fazla trafik cezası yazılıyor vatandaşa bu anlamda da çok şikayet var.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-g�venilir casino siteleri-aresbet-