İşyerinde dedikodu yapmak haklı fesih sebebi midir?
29 Temmuz 2022, Cuma 10:07
Çalışma hayatında işyerlerinde bazı zamanlarda problemler yaşanabiliyor. Bu sorunların büyüdüğü ve çıkılmaz bir hal aldığı durumlarda ise işverenler, işin devamlılığı ve işyerinde çıkacak problemlerin önüne geçmek amacıyla birtakım önlemler alırlar. İşyerlerinde işçiler tarafından ortaya çıkan sorunlara önlem almak için işverenler, iş sözleşmelerini bazı durumlarda haklı nedenle feshedebiliyor. Bu problemlerden birisi de işyerinde dedikodu yapmak olarak karşımıza çıkıyor.
İşçinin işverene karşı en temel borçları; iş görme borcu, özen borcu, itaat borcu, sadakat borcu olarak sıralanabilir. İşyerinde işçinin dedikodu yapması da işverenin iş sözleşmesini haklı nedenle fesih sebebi olup, işçiler bu davranışları ile işyeri düzenini bozmakta ve işe bağlılık noktasında doğru ve uygun olmayan davranışlar sergilemiş olurlar. Bu tür davranış ve tutum sergileyen işçilerin, iş sözleşmeleri tazminatsız olarak feshedilebilir.
Dedikodu yapmak fesih sebebidir
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinde düzenlenen işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı, süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir: sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, zorlayıcı sebeplerin varlığıdır. İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması ve ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan hallerden olan iş yerinde dedikodu yapmak da iş veren açısından haklı nedenle derhal fesih hakkını doğurur.
Bu madde mucibince iş sözleşmesinin feshedilmesinde işveren, ihbar süresini beklemeksizin, işçinin iş akdini derhal feshedebilir. Bu durumun ortaya çıkması sonucunda da işverenin derhal fesih hakkını kullanma süresi; işveren için tanınmış olan sözleşmeyi fesih yetkisi, işçinin bu tür davranışlarda bulunduğunu işveren tarafından öğrenildiği günden başlayarak altı iş günü geçtikten ve herhalde fiilin gerçekleşmesinden itibaren bir yıl sonra kullanılamaz.
Sadakat borcuna aykırıdır
İşyerinde dedikodu yapmak işçiler açısından çok da aykırı olmayan bir davranış olarak görülebilse de bu davranış işçinin sadakat borcunu ihlal eder. İşçiler sadakat borcu kapsamında işverene ve işyerine karşı sadık olması gerekir. İşverenin zararına olacak hareketlerden de kaçınması gerekir. İşverenlere karşı sadakatli davranmayan işçiler bakımından işveren, iş sözleşmesini derhal haklı nedenle feshedebilir. Aynı zamanda yapılan dedikodunun işveren hakkında olması da şart değildir. Herhangi bir işçinin dedikodusu da işçinin sadakat borcuna aykırıdır.
İşyerinde dedikodu yapmak, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir davranıştır. İşçiler, dedikoduyu, nasıl olsa ispatlanamayacağını düşünerek yaparlar. İşyerinde dedikodu yapmanın ispatı da kolay olup, işçinin iş akdinin feshi için “dedikodu yapmak” yeterli bir sebeptir. İşverenler işçilerin dedikodu yaptığını, iş düzenine aykırı hareket ettiğini öne sürerek, iş akdini haklı nedenle tazminatsız olarak derhal feshedebilecektir.