Kendi adayını küstüren siyaset!
06 Mart 2015, Cuma 11:50Önümüzde Türkiye'nin ve Malatya'nın kaderini yakından ilgilendiren bir seçim var. Ülkeyi yönetecek milletvekillerinin adaylıklarının belirlendiği temayül yoklamaları da yapıldı. Bugünkü yazımı Ak Parti özelinde bu yoklamalarla ilgili gelen bilgiler ve görüşlerime ayırmak istiyorum. Malum olduğu üzere mevcut vekillerin büyük bir çoğunluğu Ak Parti mensubudur. Diğer partilerle ilgili görüşlerimizi daha sonraya bırakarak, Ak Parti'de neler olduğunu yorumlamaya çalışalım.
TAHA ÖZHAN'IN İL BAŞKANI TARAFINDAN KARŞILANMASI
Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile birlikte mesai harcamış Taha Özhan'ın Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat'la birlikte, aynı uçakla Ankara'dan Elazığ'a gelmesi, bana hayli manidar geldi. Ayrıca yine Kale ilçemizde Taha Özhan'ın AK Parti Malatya İl Başkan'ı Hakan Kahtalı tarafından karşılanması, işin iç yüzünü gösterir bir hareketti. Zaten bu durumu Taha Özhan, açık bir şekilde dile getiriyor "Başbakan benim Malatya'da aday olmamı istedi" diyor. Durum böyle olsa da AK Parti'ye gönül vermiş ve aday adayı olmuş onlarca kişi kanaatimce il başkanı tarafından küstürülmüştür. Bu bence etik bir duruş ve hareket değildir.
DÜN ÇALIK, BUGÜN ÖZHAN…
Her kemalin bir zevali var kaidesince, Taha Özhan'ın Malatya'ya gelmesi, Malatya'da Öznur Çalık hakimiyetinin ve saltanatının bitmesi manasını da taşıyor bence. İl başkanı ve Hacı Uğur Polat'ın; Taha Özhan ile birlikte medyaya yansıyan resimlerine baktığınızda “Durumu kelimelerle izah etmeye ne hacet?” diyeceksiniz. Bunun adı siyasettir. Su gibi girdiği kaba göre şekil alma sanatıdır siyaset. Dün Öznur Çalık'ın arkasından ayrılmayan, bir dediğini iki etmeyen ve Malatya siyasetinde hile ve hud'a ile var olmaya çalışan bu kişiler dün başkalarına sırtını döndükleri gibi, bugün de Öznur Çalık'a sırtlarını dönme vaktinin geldiğini gösteriyorlar bize.
TEMAYÜL YOKLAMALARINDAKİ DURUM
Siyasetle alakadar birçok kişiyle karşılaştım. Temayül yoklamasından dolayı duydukları rahatsızlığı dile getiriyorlardı. "Temayül yoklamasına gelen insanlar uzak mekânlardan geliyorlar, bu işe kim layık ise onu tercih ediyorlar. Fakat gördüğümüz o ki temayül yoklaması hiçbir mana ifade etmiyor" diyorlar. Aslında temayül yoklaması kişinin tercih edilmesindeki etkenlerden yalnızca biridir. Fakat kanaatim o ki, ne temayül ne de başka kriterler Malatya'da şimdiye kadar geçerli olmamıştır.
SİYASET MEKANİZMASI MALATYA'DA DOĞRU İŞLEMİYOR
Türkiye genelinde AK Parti'ye müracaat eden aday adaylarının yüzde 20 artması; Malatya'nın ise geçtiğimiz dönemde 91 aday adayından 65'e düşmesi, İl Başkanı Hakan Kahtalı'nın dediği gibi çok kaliteli isimlerin olmasından kaynaklanmıyor. Maalesef Malatya'da siyaset mekanizması doğru işlemiyor. Mesela Özcan Çetin gibi müstesna ve Malatya'ya fayda sağlayacak kişiler olduğu halde lise mezunu birinin İl başkanlığına getirilmesi siyasetin durumunu ortaya koymaktadır. Gerçi Büyükşehir belediye başkanın da durumu aynıydı.
GEZER VE TİMURTAŞ'A KESİNLİKLE OY VERMEYİN!..
Temayül yoklamaları öncesinde teşkilatlara il başkanı tarafından “İbrahim Gezer ve Osman Timurtaş'a kesinlikle oy vermeyin” talimatı verildiği iddia edildi. İl başkanı tarafından yapılan böyle bir yönlendirmenin hem İbrahim Gezer hem de Osman Timurtaş tarafından mutlaka bir karşılığı olacaktır. Ayrıca bunlara oy vermek isteyen veya verenlerin de bir yaptırımı olacağı kanaatindeyim. Bu yönlendirme ve baskı olmasına rağmen her iki adayda açık ara önde girdi genel merkeze.
PARALELCİ TEHLİKESİ, MALATYA'DA DA BİR HAYLİ YÜKSEK
Allah rızası için ortaya çıkan ve sonrasında siyasetin tam ortasında olan cemaatler malum olduğu gibi Paralel yapı diye tesmiye edilmektedir. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Malatya'nın da kendine has böyle bir yapısı vardır. Diğer bir tabirle “Allah”la insanları aldatan ve kendilerini 28 Şubat mağduru gösteren sinsi bir paralel yapı bu. Yalan söylemekten imtina etmeyen, hatta utanmasalar yalanlarının vahiyle tescillendiğini iddia edecekler. Bu paralel yapı, içi boş teneke olduğu halde Türkiye'de çeşitli platformlar sayesinde sesi çok çıkan bir oluşumdur. Korkum o ki bu dönem biraz daha güçlü(!) gelecekler. Allah fırsat vermesin.
MEKANİZMA DOĞRU İŞLERSE YA DA YANLIŞLIK YAPILIRSA…
Malatya'daki Ak Parti siyasetinin küçük bir analizini yaptığım bu yazıyı bazı olması gerekenler veya olmaması gerekenler olarak maddelere ayırarak bitirmek istiyorum.
Siyaset mekanizması doğru işlerse sıralama şu şekilde olacaktır.
1.Taha Özhan
2.Osman Timurtaş
3.İbrahim Gezer
4.Şanal Tosun
5.Ömer Faruk Öz
6.Ebuzer Aydın
Eğer yanlış işlerse o zaman Ak Parti'nin milletvekili sayısı düşecektir. Şöyle ki:
1.Taha Özhan
2.Öznur Çalık (Ak Parti'deki diğer genel başkan yardımcılarının milletvekili olmadıklarını göz önüne alırsak Öznur Çalık'ın da vekillik için aday olmama ihtimalide var.)
3.Bülent Tüfenkçi
Yukarıda sıraladığım gibi Ak Parti sadece 3 milletvekiliyle temsil edilmiş olacak. Kalan 3 vekillik ise diğer partilere gidecektir.
ADAY ADAYLARINA KISA BİR BAKIŞ
“Bitireceğim” dedim ama yine de aklıma gelen bir kaç kelamı da etmek isterim:
Taha Özhan: Başbakan ve Cumhurbaşkanı ile çalışmış bir isim. Siyaset legal yâda illegal olsa bile yinede seçilecek isimdir. İşin doğrusu kendisini şahsen tanımıyorum. Oluşan kanaatim tamamen medyada kendisine ait sözleriyledir.
Osman Timurtaş: Dışilişkiler uzmanı olan Timurtaş malum olduğu gibi Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısıydı. Genel merkezde durumu çok iyi olan Timurtaş, başbakandan genel başkan yardımcıları ve bakanlara kadar herkesle mesai harcamış bir isimdir. Kendisi için söylenen söz bu kadar genç olmasına rağmen donanımı ve bilgi-birikimiyle geleceğinin parlak olacağını tahmin ediliyor.
İbrahim Gezer: Profesör olan İbrahim Gezer, Malatya'da adaylar içerisinde akademik unvanıyla öne çıkmıştır. İbrahim Gezer'siz Milletvekili listesi AK Parti'yi Malatya'da tartışılır hale getirecektir.
Şanal Tosun: Şu ana kadar Malatya'nın bila-bedel yedinci milletvekili gibi hareket etti. Hiç Malatya'dan kopmadı. Özal misyonuyla hareket eden ve kimseyi ötekileştirmeyen bir isim olan Şanal Tosun, herkesin üzerinde birleştiği bir isim.
Ömer Faruk Öz: “Neden 5. Sırada?” diye bir sual vaki olsa, ben siyaseti bir saray veya kaleye benzetirim. Tam merkezinde genel başkan ve yardımcıları vardır. Onun dışında ise popülaritesi yüksek ve ses getirecek isimler yer alır. (Sanat veya futbol dünyasında ünlü isimler) Üçüncüsü de kalenin muhafızlarıdır. Bunlar, bir yandan sarayı muhafaza ederler, diğer yandan da içeridekilere katkı sağlarlar. Bu açıdan bakınca mevcut milletvekilleri içerisinde bu yeri dolduracak tek isim Ömer Faruk Öz'dür.
Ebuzer Aydın: Fasih olduğu Kürtçe ve Arapça'yla çözüm sürecine katkı sağlayacaktır. Ayrıca Ortadoğu'da aktif rol oynayabilecek isimlerden biridir. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Aydın'a akrabalığıyla birlikte Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'a da yakın bir isimdir. Ayrıca Malatya'daki seçmenlerin arasında ilk sırada gelen Adıyamanlıları temsil edebilecek bir kişidir.
Murad ÇETİN