Kızılay, milat oldu
01 Haziran 2020, Pazartesi 06:11
Göreve geldiği günden beri, sözlerinden ziyade başarılı icraatlarıyla gündem olan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, boş vaat ve konuşmalardan kaçınan biri. Ekonomik krizin olduğu bir dönemde Onkoloji Hastanesi gibi maliyeti yüksek bir projenin hayata geçirilmesine önayak olan Ahmet Kızılay, gösterdiği tevazu ile topluma örnek oluyor. İnönü Üniversitesi'ne kazandırdığı yatırımlarla, Malatya'nın ilerlemesi ve büyümesine katkıda bulunan Ahmet Kızılay'a teşekkür etmenin en güzel yolu; icraatlarını anlatmak olsa gerek.
ANALİZ / YORUM: MURAT ÇETİN
Öyle bir il düşünün ki geçmişten bugüne yetiştirdiği insan kalitesiyle, ülke yönetiminde söz sahibi olsun. Öyle bir Üniversite düşünün ki bulunduğu ilin ilerleyip büyümesine katkıda bulunsun. Öyle bir hastane düşünün ki, bulunduğu üniversitenin ve ilin tanıtımına zirve denilebilecek bir seviyede katkıda bulunsun. Malatya, İnönü Üniversitesi ve Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Enstitüsü'nden bahsediyorum.
Kurulduğu 1975'ten itibaren Malatya'ya artı değerler katan İnönü Üniversitesi ve üniversiteyi zirveye taşıyan Turgut Özal Tıp Merkezi'nin internet sitesinde “Vizyonumuz” başlığı altında “Türkiye'nin ve bölgedeki komşu ülkelerin en kaliteli sağlık hizmeti veren üniversite hastanesi olmak” sözleri başta anlattıklarımızın bir özeti niteliğinde.
KARACİĞER NAKLİNDEKİ BÜYÜK BAŞARI
Karaciğer Nakil Enstitüsü ortak aklın bir sonucu. Turgut Özal Tıp Merkezi'nde karaciğer nakli programı 2002 yılında başlamış ve ilk karaciğer nakli Mart 2002'de gerçekleştirilmişti. Organ bağış oranındaki yetersizlikler ve her geçen gün artan hasta sayısı merkezin canlı vericili karaciğer nakline yönelmesini gerekli kılmış, Eylül 2005'te ilk canlı vericili karaciğer nakli başarı ile gerçekleştirilmişti. O günden bugüne kadar büyük bir ivme gösteren merkez, Avrupa'da birinci, Dünyada ise ikinci olmanın haklı gururunu yaşıyor.
PANDEMİ DÖNEMİNDE DE PARLAYAN YILDIZ OLDU
2019 yılında 35 ülkeden hasta kabulü gerçekleştiren Turgut Özal Tıp Merkezi, 2020 yılında açılacak onkoloji hastanesiyle büyük bir sıçrama yaşayacak gibi görünüyor. Karaciğer Nakli konusunda Guinness Rekorlar kitabına girmek için bir müracaatı bulunan Turgut Özal Tıp Merkezi, siyasi yoğunluğa rağmen ülke gündeminde ciddi bir yer edinmişti. Bunun arkasında bütün dünyayı kasıp kavuran Pandemi döneminde immun plazma hususunda İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, yine büyük ses getiren kurum oldu. Plazma Tedavisi belki biraz sürpriz gibi görünebilir. Ancak onda da Üniversitenin potansiyeline dikkat çekmek isteriz. Çünkü, zaten bir potansiyel vardı. Üniversite, bu potansiyeli hayata geçirmek, plazma tedavisinde öncü olmak istediğini gösterdi ve bu işte de başarılı oldu.
ONKOLOJİ HASTANESİ, ÖNEMLİ BİR MARKA OLACAK
Yukarıda saydığımız bütün başarıların bir tesadüf olmadığı gün gibi ortada. İnönü Üniversitesi, şimdi de Türkiye'nin en büyükleri arasına girmesi beklenen Onkoloji Hastanesi'yle adından söz ettiriyor. Şehir hastaneleri haricinde, 217 yatak kapasitesiyle Türkiye'nin en büyükleri arasına girecek Onkoloji Hastanesi, çok uzun zamandır planlı olan bir çalışma. Karaciğer konusundaki başarısına şimdi de onkoloji hastanesini eklemek isteyen İnönü Üniversitesi, büyük bir süratle mutlu sona doğru ilerliyor. Onkoloji Hastanesi hali hazırda bitmiş durumda. Resmi açılış için gün sayıyor.
FİKİR BABASI AHMET KIZILAY
Onkoloji Hastanesi fikrini ortaya atan isim, şu anda İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay. 2012 yılındaki ilk rektör adaylığı sırasında Onkoloji Hastanesi fikrini projeleri arasında gösteren Prof. Dr. Kızılay seçilememiş ama akabinde Tabip Odası Başkanlığı sırasında da bu projenin olgunlaşması için elinden gelen gayreti göstermiş bir isim. O dönem rektör seçilen Prof. Dr. Cemil Çelik, kendi döneminin sonunda yani Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın seçildiği sıralarda Onkoloji Hastanesi projesini hazırlatmıştı. Göreve geldikten bir yıl sonra inşaatı başlatan Prof. Dr. Kızılay'a dönemin Başbakan Yardımcısı ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, büyük destek verdi. Cevdet Yılmaz'dan 20 bin metrekarelik bir alan için onay alan üniversite yönetimi, daha sonra Bülent Tüfenkçi'nin de gayretiyle projeyi 30 bin metrekareye çıkarmayı başardı. Projenin fikir babası Ahmet Kızılay'ın rektörlüğe getirilmesinden bir yıl sonra 217 yataklı olacak şekilde temeli atılan hastane inşaatı, geçtiğimiz aylarda bitirildi.
KAMUOYUYLA PAYLAŞILMAYAN AHMET KIZILAY PROJESİ
Onkoloji hastanesiyle birlikte üniversitenin kök hücre ve kemik iliği nakli bölümleri büyütmüş olacak. Hastanenin bir katı, kök hücre ve kemik iliği nakli için ayrılacak. Hematoloji de onkoloji hastanesine geçecek. Ayrıca medikal onkoloji de tümüyle buraya geçecek. Onkoloji hastanesiyle birlikte, üniversitede daha önce olmayan Mezenkimal Kök Hücre Merkezi'nin de kurulması planlanıyor. Ahmet Kızılay'ın Mezenkimal Kök Hücre Tedavisi için merkez kurmak için bir yılı aşkın bir süredir araştırmalar yaptığını ise sadece yakın çevresi biliyordu. Üniversite, normalde kök hücre ve kemik iliği nakli yapabiliyor. Ancak burada bahsedilen kök hücre Türkiye'de sadece bir yerde yapılan bir çalışma. Prof. Kızılay'ın bu merkezle amaçladığı ise kök hücreyi hastalardan veya sağlıklı insanlardan temin etmek, hastalara uygulamak, başka hastanelerden de talep edenlere ücreti mukabilinde temin edip göndermek. Bildiğimiz kadarıyla bu merkez fikrini Ahmet Kızılay, kamuoyuyla henüz paylaşmış değil.
İLKLERİN HASTANESİ!..
Hastanede 84 yataklı Ayaktan Kemoterapi Ünitesi de olacak. Kısacası, onkolojiyle ilgili bütün poliklinikler orada olacak. Malatya'da yapılamayan Atom tedavisi de yapılabilecek. Artık, Radyoaktif İyot Tedavisi Malatya'da yapılabilecek.
AÇILIŞ SÜRECİNE, PANDEMİ ENGELİ
Doktor ekibinin hazır olduğu hastanenin, hemşire, sağlık personeli, hasta bakıcı ve temizlik ekibinin oluşturulması için geçen hafta ilana çıkıldı. 342 sağlık personeli ile 285 yardımcı personelin alınacağı belirtilen ilan ile sadece onkoloji hastanesi için değil daha Karaciğer Nakil Hastanesi için de personel alınacak. Karaciğer Nakil Hastanesi, bugüne kadar, yüzde 80 kapasitesiyle çalışıyordu. Bu ilanla birlikte Karaciğer Nakil Hastanesi'nin kalan yüzde 20'lik kapasitesine katkıda bulunulmuş olacak. Önümüzdeki 2-3 hafta içinde insan kaynağı bakımından her iki hastanenin de ihtiyacı karşılanmış olacak. Onkoloji hastanesinin tefrişi için de ihalelerin bir kısmı yapıldı. Koronavirüs pandemisi sebebiyle sekteye uğrayan açılış sürecinin önümüzdeki 2-3 hafta içinde sonlandırılması bekleniyor.
SON RAKAM ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AÇIKLANACAK
Toplam maliyet geçici kabulden sonra netleşecek olan onkoloji hastanesi için şimdiye kadar KDV dahil 82 milyon lira ödendi. KDV hariç ödeme ise 70 milyon lira. Geçici kabulden sonra 6-7 milyon lira gibi bir ödeme daha yapılması bekleniyor. Toplam maliyetin KDV dahil 90 milyon lira olması öngörülüyor. Hesaplar henüz kapanmış değil. Son rakam, önümüzdeki hafta çıkarılmış olacak.
ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ KURULACAK
Direkt olarak rektörlüğe bağlı olan Karaciğer Enstitüsü gibi bir de Onkoloji Enstitüsü kurulacak. Kuruluş aşamasındaki Onkoloji Hastanesi ise işletme olarak Turgut Özal Tıp Merkezi'nin bir parçası durumunda.
Selam ve dua ile
Fiemanillah