Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Borçları
26 Nisan 2019, Cuma 22:13
(Makaleyi sesli dinlemek için tıklayınız)
31 Mart Yerel Seçimler sonrası göreve başlayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan'ın yapmış olduğu tespitlere göre, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin 1 milyar 778 milyon TL (Eski parayla 1 katrilyon 778 trilyon 257 milyar 657 milyon 23 bin Türk Lirası) borçla devraldıklarını söylemesi ile Malatya Büyükşehir Belediyesinin borçları tartışılmaya başlandı.
29 Mart 2009 ile 26 Nisan 2018 tarihleri arasında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Malatya Milletvekilimiz Sayın Ahmet Çakır da; Görevini Sayın Hacı Uğur Polat Başkana bıraktığında Belediyenin borcu 509 milyon TL iken alacağının da 60 Milyon TL olduğunu, bugün ise Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin borcu 801 milyon TL iken alacağının da 80 milyon TL olduğunu belirterek konuya ilişkin açıklama yaparak müdahil olmuştur.
Sayın Ahmet Çakır'ın açıklamalarını baz alırsak; Mayıs 2018 tarihi itibarı ile (509 Milyon TL Borç – 60 Milyon TL Alacak) net 449 Milyon TL borçla Sayın Hacı Uğur Polat'a görevi teslim etmişken, bugün itibarı ile daha açık ifade ile 11 ayda (Borç 801 Milyon TL – Alacak 80 Milyon TL) net 721 Milyon TL borçla Sayın Selahattin Gürkan'a devredilmiş bulunmaktadır. 11 ayda net borcun 449 Milyon TL'den Net 721 Milyon TL'ye çıkması yüzde 60'ın üzerinde bir artışa karşılık gelmektedir.
Diğer taraftan Sayın Selahattin Gürkan Başkanımızın açıklaması ile Sayın Ahmet Çakır Milletvekilimizin açıklaması arasında yeni paraya göre 1 Milyar TL, eski para birimine göre 1 Katrilyon TL'den fazla fark bulunmaktadır.
Sadece yukarda yer alan bu tür rakamlar üzerinde kentin sürdürülebilir büyümesine Büyükşehir Belediyesinin çalışmaları ve yapmış olduğu yatırımlar ile yaratılmış olan iş imkanları, katma değerler ve hizmetler hakkında sağlıklı bir değerlendirme yapmakta pek mümkün değildir.
Büyükşehir Belediyemiz bütçe olanakları ve kendi bünyesinde çalışan personeli ile şehirde yaşayanlara doğrudan hizmet vermelerinin yanı sıra kent ekonomisinin ve kültürünün büyüyüp gelişmesi için de Belediyemiz tarafından kurulan ve belediye başkanlığına bağlı olarak çalışan Motaş, Esenlik, Kültür A.Ş. ve Maski gibi iktisadi kuruluşları da bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilen borçların içinde bu kuruluşlara ait borç (kullanılmış yatırım kredisi) olup olmadığına ilişkin herhangi bir bilgi de açıklamalarda yer almamaktadır.
Belediyemize bağlı olarak çalışan iktisadi kuruluşların hizmet yaratmak için yapmış olduğu yatırımlar; örneğin Motaş otobüs alımında kullanacağı borç (kredi) yatırımı ile yolcu taşımacılığı işi yaparak kentte yaşayanların ulaşımında kamusal hizmet sunması, elde edeceği gelirlerle; işçilerinin ücretlerini, şirket giderlerini ve borçlarını çevirip şehrin büyümesi ve gelişmesine katkı sağlıyorsa, burada kullanılan borç (kredi) kentte yaşayanlara bir yük getirmez. Aksine işsizliğin azaltılmasına, bu kuruluşlara hizmet veren firmalara yeni iş potansiyeli yaratılmasına, vergi gelirleri gibi birçok noktadan ekonomik faydalar da sağlanmasına vesile olur.
Ülkemizde birçok kamu ve özel kuruluşlar yatırımlarını yaparken koymuş oldukları sermayelerinin yanı sıra önemli miktarda da kredi kullanırlar. Hepimizin bildiği “Borç Yiğidin Kamçısıdır.” atasözünde anlatıldığı üzere kuruluşlar; iş ve hizmet potansiyellerini geliştirip artırmak için borçlanabilir. Bu kötü bir şey değildir. Önemli olan yapılan borca karşılık ne fayda elde edildiğine bakmak lazım. Yani Fayda/Maliyet hesabını iyi yapmak, gelecekteki ekonomik gelişmelere bağlı olarak elde edeceğimiz gelirlerin yanı sıra faiz ve benzeri giderleri göz önüne almak (geleceği öngörebilmek) çok önemlidir.
Mart 2009-Nisan 2018 dönem Belediye Başkanımız ve şu an Milletvekilimiz Sayın Ahmet Çakır'ın açıklamalarından konuya bakacak olursak; kendi dönemine ait 9 yıldaki net 449 Milyon borca (kendisinin ne kadar borçla devralmışsa o miktarı da bu tutardan düşerek) karşılık ne tür hizmet ve yatırımlar yapmış? Kazanımları ne olmuştur? Diğer taraftan Mayıs 2018- 31 Mart 2019 arası 11 aylık dönemde görev yapan Belediye Başkanımız Sayın Hacı Uğur Polat'ın yapmış olduğu (721 Milyon – 449 Milyon TL) net 272 Milyon TL'sı borca karşılık Şehrimizin büyümesine ne tür hizmetler ve yatırımlar yapmış, kazanımları nedir? Veya ne olacağını hesaplamıştır? Tüm bu soruların cevaplarının topluma açıklanması; yanlış anlaşılmaları ortadan kaldıracağı gibi yapılacak açıklamalarla konular birçok yönden ele alınarak hangi noktalarda yönetim anlayışımızda iyileştirmeler yapmamız gerektiğine de ışık tutacak ve geleceğe ilişkin yapacağımız planlarımıza da yön göstermiş olacaktır.
İyiyi, daha iyi; daha iyiyi de en iyi yapmak hedefimiz olmalıdır.