Malatya inşa süreci
05 Nisan 2023, Çarşamba 16:46Doğduğu kente aidiyet duyan ve kendini bu kente borçlu hisseden biri olarak, bu şehri yöneten insanlara bir ufuk açabilir miyim düşüncesiyle böyle bir yazı yazma gereği duydum.
"Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez"
Bu muhteşem sözü çok önemsiyorum, tam kitabın ortasından dedikleri türden bir söz.
Bu sözü insan hayatından, kent yönetimine, kent yönetiminden ülke yönetimine birçok alanda uygulayabilirsiniz .
Sözün açılımı:
Öncelikle bir yol haritanız olacak, nasıl bir şehir istiyoruz ona karar verdikten sonra o yol haritasının önderliğinde hedefe adım adım ulaşacaksınız.
Öncelikle kenti yönetenlerin bir an önce şehrimizin kimliğini belirleyip nasıl bir kent olacağına karar vermeleri ve Malatya’yı inşa etmek için çalışmalarını ona göre yapmaları gerekir.
Kent kültürü, kent kimliği, kent belleği ve kente duyulan aidiyet kenti kent yapan unsurlardır. Toplumsal kimliği kaybetmemek bu bağlamda önem arz eder. Kentler yalnızca barınma yerleri değildir, kentler aynı zamanda sosyalleşme ve üretme alanlarıdır. Kentlerin başta barınma, ulaşım, eğitim, sağlık, yeşil alan ve üretime vb cevap verebilmesi gerekir.
Malatya olarak hedefimizin yerinde dönüşüm olması icap eder…
Aksi düşünülürse Kent kimliği ve Kent kültürünün korunması mümkün olmayacaktır diye düşünüyorum…
Kent kimliği ve Kent kültürü üzerinde en çok durulması gereken konuların başında gelir.
Çünkü bizi biz yapan o değerlerdir… Çünkü kimliği ve kültürü korunmamış şehirler ruhsuz şehirlerdir ve ruhsuzlaşan şehir de bir süre sonra anlamını ve işlevini yitirir ölmeye başlar…
Bu yüzden çarşı merkezde uygun yerlere geçmişte var olan ve alış veriş yaptığımız kapalı çarşının küçük bir örneği olan Bedesten (1730), eski Çınarlı Cami(1627), Şirket Han, Söğütlü Caminin tarihi minaresi (1763) gibi tarih ve geçmişimizi hatırlatan binaların yapılması hafızayı tazeleme adına elzemdir.
Ayrıca bizim kadim çarşı kültürü yok edilmemeli, bakırcılar, demirciler, sobacılar, kelle, paçacılar, manavlar, kasaplar, balıkçılar, tere yağı, peynir vs satıcıları İçin ayrı ayrı mekanlar dizayn edilmelidir.
Şehrinin yok olduğunu düşünen, evi, iş yeri, arabası göçük altında kalan ve mecburen şehrinden uzaklaşan mutsuz insanlar çoğunlukta olduğundan, bu insanlarımızın şehirlerine dönüşünü hızlandıracak doğru ve bütüncül ve en önemlisi ekonomik çalışmalar yapılıp, şehir bir yandan imar edilirken, bir yandan da kültürel mirasın ivedilikle ayağa kaldırılıp şehre ruh kazandıran, medeniyet ve kültür atmosferinin sağlanması insanlarımızın kentine dönüşünü hızlandıracak ve kent belleğinden uzaklaştırmayacaktır.
İlim şehirlerde doğar, büyür ve gelişir…
NOT: Depremden bu güne iki ay geçmesine rağmen yapılan mimari görsel taslaklar sivil toplum örgütleri ve kamuoyu ile paylaşılmamış fikri düşünceler alınmamıştır.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.
Yorumlar
Mehmet Doğan Korkmaz
09-04-2023 02:09Atilla bey, Malatya hakkında biriktirdiğiniz değerli bilgi ve tavsiyelerinizi umarız Belediye Başkanımız olarak da icra etmeniz umuduyla…Şehrimize olan sevgi ve sadakatınız için teşekkürler.
Aynur
08-04-2023 08:02Fikrinize katılıyorum ,çok güzel ve hızlı yapılanan bir şehir görmek istiyorum ama duyduğum kadarıyla birileri yine bir şeyler peşindeymişMalatyalılar şehrimize vemülklerimize sahip çıkmalıyız.Hatayı örnek alın sayın yöneticiler hızla işe giriştiler
Habibe
07-04-2023 11:04Malatya,Kale birinci derece deprem bölgesi,Pütürge fay hattı ve çöşnük fay hattı etkisinde
Malatyalı
07-04-2023 01:39Malatya'nın Kale İlçesinin ötesinde Fıratı kucaklayan bir konuma taşınması lazım. Antalyayı geride bırakan muhteşem bir Malatya görmek isteyen varsa baraj manzaralı Malatyayı Fıratın iki yakasında konuşlandırmalıdır. Dikkat edin bizden hiç bir ülkede başka sudan uzak şehir kuran bir şehirleşme yok. Dünyadaki büyün önemli şehirlerin ortasından nehirler akar. Malatya Fıratın iki yakasına yeniden yapılırsa Paris, Düsseldorf,Moskova, Bağdat ,Kahire,New York, Harum gibi bir şehir olur. Uzatmayayım bu deprem bize bir fırsat verdi. Orada fay hattı yoksa Kalede Fıratın iki yakasına şehir bina edilsin. İsmet Paşa'nın heykeli belki bir hatıra olarak Aspuzu'da yalnız olarak kalacak ama Malatya da cazip bir şehir halini alacak. Bu arada şunu da ilave etmeden geçemeyeceğim. Yapılacak yapılarda hiçbir binanın baraj manzarasını perdelememesi lazım. Adam rant elde etmek için Üsküdar'ın denize yakın şeridinde yüksek evler yaptırmış. Hangi akıl ise buna isskan vermiş. Arkadaki evler ne manzara ne boğazı görüyor. Bu düpedüz bir haksızlık Kimse kimsenin ufkunu karartma yetkisine sahip olmamalıdır. Kale'nin Gülenköy'e giden dağ etekleri zaten meyilli coğrafyası ile herkesin manzaradan yararlanma imkanı veriyor.
Mehmet
06-04-2023 20:20"Akıl Adamlar Platformu" acilen Valilik bünyesinde kurulmalı. Bu kurulda her grubun temsilcileri katılmalı: Amir, memur, genç, ihtiyar, işçi, köylü,sanatçı, üretici, ihracatçı, siyasetçi, STK temsilcileri, kadın ve erkeklerden oluşmalı. Bu kişiler online Zoom üzerinden periyodik fikir teatileri yapmalı.Konular önceliklerine göre istişare edilmeli. Alınan kararlar devlet yetkililerine sunulmalı. Alternatifli olarak sunulan tekliflerden uygun görülenleri devlet uygulamalı.
Agah Altunsuyu
06-04-2023 12:01Diğer tüm şehirler gibi,Malatya’nın da bir kimliği,kişiliği zaten yoktu.Özellikle insanın gözünü çıkaracak kadar çirkin mimariye sahipti.Bahsettiğiniz demirciler çarşısı civarı da keşmekeşin kaosun merkeziydi.Umarım daha düzgün ve estetik bir şehir inşa edilir.
Şahin
06-04-2023 04:43Şehir, eski kimliğiyle yeni mimari ve sağlamlığı birleştirilerek kültürümüzü Çağın ilerisine taşırsak mutlu ve üretken bir şehir oluruz.
Ümit
06-04-2023 04:30Malatya tevazusu olan akkılı saygılı birazda ben olan vatansever insan ların oturduğu nadide şehirdir gerçek şu çocukluğumdan beri gelen yaşamımda ben bir tane malatyalıyı seven Özal dan hariç kimseyi görmedim oda Seyhan beye denk geldi Gine Malatya ya şans gülmedi halen devam ediyor Malatya her idarecinin akraba ve dostlarının atış poligonu oldu toz duman içinde bencil hep hava atan idare ci yalakaları bol insan şardan bizi kurtar Allahım
Keziban Turgut
06-04-2023 03:44Evet hevesle yaşanacak en güzel şehirlerden birini bekliyoruz inş evlerin önünde dut,kayısı,kiraz ağaçları yetiştireceğimiz alanlar olsa
Ebubekir
06-04-2023 00:51Sayın KantarcıSon derece önemli bir hususa dikkat çekiyorsunuz. Bu süreçte Malatya'mızın entelektüel birikimini buluşturacak bir platform oluşturmak şehrin siluetini, kimliğini, karakterini belirleyen önemli noktaları, hatıraları derleyip toparlamak gerekir. Onları yeniden inşa edecek bir taslakları oluşturup uygulamaya başlamak gerekir. Bu süreçte can havliyle rant peşinde koşan belediye başkanı, müteahhit, emlakçı tipi düşkün insanları karar verme süreçlerinden uzak tutmak oldukça önemlidir. Bir daha bu parazitlere meydan bırakılırsa şehrin nasıl bir akıbete uğrayacağını tahmin etmek güç değil. Malatya'mızın Milli Güvenlik Kurulu gibi tavsiyeleri emir hükmünde olan bir Malatya İnşâ Kurulu tarafından yönetilmesi ve söz konusu rantiyeci, şantiyeci, politik kişi ve kurumların da alınan kararları harfiyyen uygulaması sağlanmalıdır. Malatya'mızın ehl-i vukûf ilim ve irfan ehli insanlarını buluşturmak önemli bir başlangıç olacaktır.Saygılarımla.
Hülya
05-04-2023 18:11Diğer STK lar nerede
Hüseyin
05-04-2023 18:10Sizin gibi ilgilenen bir kaç kişi olsa bu iş çözülür