Malatya’da arsa almak yatırım mı? İhtiyaç mı?
17 Eylül 2023, Pazar 17:39Türkiye genelinde ocak-temmuz döneminde 1 milyon 617 bin 812 gayrimenkul el değiştirdi. Arsa ve tarlaların oluşturduğu gayrimenkul satışları ocak-temmuz döneminde 942 bin 485 adetle rekor kırdı. Geçen yılın aynı dönemine baktığımızda konut satışları düşerken konut dışı satışlarda artış gerçekleşti. Toplam gayrimenkul satışlarında yüzde 6,6 azalış, konutta yüzde 17,7 düşüş yaşanırken arsa ve tarlada ise yüzde 3,3 artış gerçekleşti.
Arsa ve tarlaya yoğun talep pandemi döneminde başladı ve depremden sonra talep katlanarak arttı. Bu hususların yanı sıra konut kredilerinin kısıtlanması ve faiz oranlarının yüksek olması arsa ve tarlaların cazibesini artırdı. Konut fiyatlarının yüksek olması, arsa-tarla fiyatlarının daha düşük ve ulaşılabilir rakamlarda olması ev hayali olan, ev alamayan insanlara umut oldu.
Gayrimenkul şirketleri arsa satış ofisleri oluşturup yıllarca geri planda olan arsa ve tarla projelerinin ön plana çıkmasında büyük rol oynadı. Konut fiyatlarının yüksek olması sebebiyle arsa ve tarla fiyatlarının her bütçeye uygun olması için büyükşehirlerde kooperatif arsa ve tarlalara talep arttı ve yeni kooperatifler oluşturuldu. Kooperatiflerin tanıtımları yapılırken imar planına dahil olacak arsa ve tarlaların ev sahibi olmayı hedefleyen kitlelere satışları gerçekleştiriliyor.
Peki Malatya’da arsa ve tarlalar yatırım aracı olarak mı yoksa ihtiyaç olarak mı alınıyor?
Malatya’da depremin etkisi ile arsa ve tarlalara olan talep diğer illere oran ile daha fazla arttı.Talebin artması fiyatların yükselmesine sebep oldu. Böylece satışa çıkan ve ilan sayfalarında yayımlanan bazı arsa ve tarlaların aylardır satılmadığı görülmektedir.
Depremden dolayı talep gören konut dışı gayrimenkullere ulaşmak her geçen gün zorlaşmaktadır. Arsaların birçok yatırım aracından daha fazla kazandırması hem bölgemizde hemde ülke genelinde uzun yıllar talebin devam edeceğini göstermektedir. Diğer illerde arsa ve tarla alımları ev hayali olan insanlar için yatırım olarak değerlendirilmektedir.
Deprem bölgesi olan Malatya’da ise ihtiyaçtan dolayı talep edilmektedir. Her geçen gün maliyetlerin artması bölgemiz için zor bir durum ortaya koymaktadır. Arsa ve tarla aldıktan sonra yapacağı yapının maliyeti göz önünde bulundurulduğunda çok ciddi rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bu maliyetlerin hesabı yapıldığında ise diğer illerde yatırım aracı olarak alınan konut dışı gayrimenkullerin bölgemiz için barınma ihtiyacına yönelik alındığını görmekteyiz. Deprem bölgesi için bu durum birkaç yıl devam edecek gibi görünse de depremlerin durması ve insanların üzerindeki korku ve paniğin atılması ile fiyatlardaki dengenin sağlanacağını düşünüyorum.
Pandeminin başlangıcını hatırlayalım; arsa,tarla,müstakil ev ve villa talebi bir anda arttı. Sonrasında pandeminin bitmesi ile talep düştü ve fiyat dengesi sağlandı.
Şu an bölgemiz pandemi dönemindeki durumu yaşamaktadır.
Umuyorum ki bu süreç atlatıldığında fiyatlar dengelenecektir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.