dore okulları
Malatya
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Malatya’nın Gecesi Kanlı, Projeleri Büyük! Ama Gerçekten Büyük mü?

17 Ağustos 2024, Cumartesi 10:57
Malatya’nın Gecesi Kanlı, Projeleri Büyük! Ama Gerçekten Büyük mü?

Malatya-Elazığ yolu… Bu yol artık ölüm yolu olarak anılmaya başlamalı mı? Gece yarısı yaşanan bir kazada, yine canlar yandı, yine ocaklar söndü. Şehirlerarası yolların bu kadar tehlikeli olması, kabul edilebilir bir durum değil. “Kaza” diyoruz, ama bu tür olaylar kaza değil, göz göre göre gelen felaketler. Kimse çıkıp da yol çalışmalarının yetersizliğinden, sinyalizasyon eksikliklerinden, ya da sürücü hatalarından bahsetmesin. Bu, devasa bir ihmalin sonucudur. Yol yapmayı sadece asfalt dökmekten ibaret zanneden zihniyetin eseridir. Kaç can daha kaybedilecek, kaç yuva daha yıkılacak ki bu yollar adam gibi yapılacak?

Geçelim Ankara’ya… Orada büyük projeler masaya yatırılmış. Ne kadar büyük? Masadaki projeler ne kadar büyük olursa olsun, eğer bu projeler sahaya inmezse, kağıt üzerindeki şovdan başka bir şey değildir. Ankara’daki bürokratlar, yerel yöneticilerle bir araya gelip plan yapmış. Ama hatırlatmak isterim, Malatya halkı geçmişten beri bu tür sözlere alışık. Yıllardır duyduğumuz “dev proje” sözleri, maalesef genellikle kağıt üzerinde kalıyor. Yapılacak denilen yatırımlar ya yarıda kalıyor, ya da hiç başlamıyor. Sonuç? Halkın beklentileri karşılanmıyor, umutlar tükeniyor. Bu, sadece Malatya’nın değil, tüm Türkiye’nin kronikleşmiş bir sorunu.

Bir de eğitim meselesi var. Malatya’ya yeni bir Fen ve Teknoloji Okulu kazandırılacakmış. Güzel. Ama bu haberin altını biraz kazıyınca, ortaya çok başka şeyler çıkıyor. Yeni okul yapıyoruz, peki mevcut okullar ne durumda? Eğitimin kalitesini artıracak diyoruz ama, öğretmen açığı had safhada, okulların altyapısı yetersiz, ders materyalleri eksik. Yapılan her yatırımın altını doldurmak gerek. Yeni bir bina dikmekle eğitim sorunları çözülmez. Ülkemizde birçok okul var ama bu okullarda verilen eğitim, dünya standartlarının çok gerisinde kalıyor. Yap-boz mantığıyla hareket etmeye devam ettiğimiz sürece, eğitime yapılan yatırımlar da boş bir gösterişten öteye gitmeyecek.

Sonuç olarak, Malatya’da yaşananlar bir kez daha gösteriyor ki, her şey göz boyamadan ibaret. Yol güvenliği sağlanamıyor, büyük projeler sadece kağıt üstünde kalıyor, eğitime yapılan yatırımlar ise sorunların kökten çözümü olmuyor. Bu şehir daha iyisini hak ediyor, ama anlaşılan o ki, hak ettiğini almak için daha çok beklemesi gerekecek.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.