dore okulları
Malatya
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Osmanlı’nın Gücü, Sinan’ın Dehası: Osmanlı’nın 1 Yılda Yaptığı Köprüyü 5 Yıldır Restore Edemiyorlar

19 Ağustos 2024, Pazartesi 08:47
Osmanlı’nın Gücü, Sinan’ın Dehası: Osmanlı’nın 1 Yılda Yaptığı Köprüyü 5 Yıldır Restore Edemiyorlar

Çırmığtılı (Yeşilyurt’lu) değerli dostlarım Osman Eroğlu hocam ve Abdullah Topgül ağabeyim bugün beni ilk defa gördüğüm Büyükçekmece’deki tarihi mekânları gezdirdi. Sadece köprü için gittiğimiz gezide birçok sürpriz beni bekliyordu.  Köprünün yanı sıra birçok tarihi eserleri görme imkânına kavuştuk. Gezinin ayrıntılarına girmeden önce Köprü ile ilgili ilginç bir bilgiyi paylaşayım. Osmanlı bu köprüyü tam 1 yılda tamamlarken, bugün halen restorasyonu ise 5 yıldır devam ediyor. Varın Mimar Sinan’ın dehasını ve Osmanlı’nın gücünü siz tahmin edin.

Gelelim gezinin ayrıntılarına: Ücretsiz otoparkın da olduğu alanda Kültür yolu yazısından içeriye girdiğinizde sağ tarafınızda Sokullu Mehmet Paşa Camii sizi karşılayacak.

Sokullu Mehmet Paşa Camii
Sokullu Mehmet Paşa Camii 1567 yılında Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. İstanbul Büyükçeşme’de bulunan cami halk arasında Köprübaşı Camii olarak da bilinmektedir. Köprübaşı Camii’nin en önemli özelliği, minaresinin tek parça taşın oyulması ile yapılmasıdır. Bu özelliği ile Türkiye’de tektir. Dünyada bir başka benzeri sadece Mısır’da bulunmaktadır. Köprübaşı Camii, İstanbul'da Sokullu Mehmet Paşa adıyla yapılmış üç camiden birisidir.

Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi
Caminin hemen ön tarafında bulunan Kanuni Sultan Süleyman Çeşmesi, beyaz mermerden inşa edilmiş, 6 metre yüksekliğinde üç kanattan oluşmaktadır. Çeşmeye ismini veren Kanuni tarafından 1566 yılından Zigetvar Seferi’ne çıkarken Kervansaray ve köprü ile birlikte Mimar Sinan tarafından inşaa edilmiştir. Halen içme ve kullanma suyu olarak faal durumdadır.

Kurşunlu Han
Çeşmenin hemen yanında bir diğer ihtişamlı eser Kurşunlu Han bulunmaktadır. Sultan Süleyman Kervansarayı çatısı kurşunla kaplı plduğu için Kurşunlu Han olarak da anılmaktadır. 16. yy’da Osmanlı döneminde, Asya ve Avrupa ticaret yolları üzerinde İstanbul’un Avrupa çıkışındaki büyük konaklama yeri olarak hizmet vermekteydi.  Avlusuz, kapalı tip bir kervansaraydır. Bir sıra kesme taş, iki sıra tuğla ve derz kullanılarak inşa edilmiştir. Arka cephesinde iki sıra halinde pencere bulunur. Hayvanlar ve yükler için Kervansaray’ın tam ortasında geniş bir alan mevcuttur. Burası bir sıra beton direkle ikiye ayrılmıştır. Yolcular bu kısma yüklerini ya da hayvanlarını bırakabiliyordu. Duvarlarına ocaklar ve nişler inşa edilen kısmı ise dinlenme ve uyuma bölümü olarak kullanıyorlardı. Kervansaray 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kervansaray günümüzde de kültürel ve sanatsal faaliyetler için kullanılmaya devam edilmektedir.
Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan'ın heykellerinin bulunduğu meydanda ilerlerken deniz manzarası eşliğinde yürüyüş yollarına vakit geçirebilir, dilerseniz yöresel ürün yerlerinde çay içip yemek yiyebilirsiniz.

Kanuni Sultan Süleyman (Mimar Sinan) Köprüsü
Büyükçekmece Köprüsü olarak da bilinen Kanuni Sultan Süleyman Köprüsü, günümüze ulaşan muhteşem bir mimari örneğidir.
Kanûnî Sultan Süleyman Büyükçekmece’deki eski köprünün harap halde olduğunu ve yolcuların büyük zorluklarla buradan geçebildiklerini görerek yeni bir köprü inşası için ferman verdiğinde Mimar Sinan yeni köprünün her ayağı için “bir kalyon” büyüklüğünde kalıp sandıkları yaptırmış, bunların içlerine 2-3 insan boyu kazıklar çakılmış ve aralarına kurşun akıtılarak birbirlerine bağlanmıştır.  Kanûnî Sultan Süleyman çıktığı Zigetvar seferinde vefat ettiğinden köprünün inşası oğlu Sultan II. Selim tarafından tamamlatılmıştır.  Evliya Çelebi’nin “ibretnümâ” olarak vasıflandırdığı köprü, Osmanlı döneminde Rumeli’ye yapılan seferlerin çoğunda kullanılmıştır. Osmanlının mimarbaşı olan Mimar Sinan bu esere "Köprü, eserlerimin içinde şaheserimdir." dediği, ifade edilmektedir. Büyükçekmece Köprüsü, Başmimar Koca Sinan’ın yaptığı tüm eserler içinde imzasını attığı tek eser olarak günümüze ulaşan güzide bir yapıttır
Büyükçekmece ilçesinin sembolü haline gelen köprüde şuan restore çalışmaları olduğu için üzerinde yürümeyesiniz de, her noktadan ihtişamını seyredebilirsiniz.

Teşekkür: Osman abime ve Abdullah kardeşime bu güzel ve heyecan verici gezi rehberliği için canı gönülden teşekkür ederim. Allah razı olsun.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Mustafa Şafak
    20-08-2024 16:55

    Buyurduğuğunuz üzere mimar Sinan bazı eserlerini bir yılda bitiriyor o mübarekler çıktıkları sefere bir yerde bir eksiklik varsa hem sefere çıkarlardı hem de bir yılda köprü veya han veya kervansaray tamamlardı asker seferden döndüğünde o zorlukla geçinen yerleri rahatlıkla geçerlerdi Allah hepsinden razı olsun sizlere de teşekkür ediyoruz

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

casibom-deneme bonusu-mariscostogo.com-concepcionbatres.com-www.charugraphics.com-www.salsamentariaelbohemio.com-imbedsoftware.com-maxtbarnes.com-www.skceunai.com-nehemiahdavid.org-wingsacademyedu.com-yawpareimages.com-