Planlamada da profesyonellik şart!..
11 Şubat 2023, Cumartesi 21:20“Yüzyılın afeti” olarak tanımlanan Kahramanmaraş depremleri, yüreğimizi yakıp geçti. Depremler geçti geçmesine de, asıl mücadelemiz bundan sonra başlıyor.
Şöyle ki; enkazdan canlı çıkarmakla ilgili çalışmaların, sonuna gelinmiş durumda. Dışarıda kalan vatandaşın ihtiyaçlarını giderme işi ise, haftalarca, hatta aylarca sürecek gibi...
Bir kaç gün içinde de enkaz kaldırma ve imarla ilgili çalışmaların startı verilecek.
Bundan sonrasıyla ilgili “organizasyon şemasının” hazır edilmesi gerekiyor. Büyük ihtimalle devlet yetkililerimiz de, bununla ilgili çalışmalara başlamıştır. Yetkililerimize yardımcı olmak ve kamuoyunun menfaati icabı, acizane bir kaç teklifimiz olacak.
Devletimizin, vatandaşı “dilenciliğe” (Tabirimi mazur görün lütfen) alıştırmamak adına, bazı adımlar atması gerekiyor. Bu da Toplum Yararına Program başlatmakla olur. İŞKUR üzerinden başlatılacak Toplum Yararına Program’la, 6 aylık, 9 aylık veya 12 aylık periyotlarla depremzedelerinin ihtiyaçlarını gidermek adına, yine deprem bölgesinden elemanlar alınabilir. Bir yandan bölge insanının elinin ekmek tutması sağlanır, diğer yandan da aynı bölgenin insanın sıkıntıları giderilmiş olur.
10 tane ili kapsayan bu afette, iş bölümü yapılması gerekiyor.
-Mesela Kızılay’a sadece vatandaşın ihtiyacı olan gıdanın temini, dağıtımı ve sağlık işleri verilebilir.
-Aynı şekilde bir başka kurum, dernek veya vakıf, giyim kuşam temin ve dağıtımı konusunda görevlendirilebilir.
-Asayiş zaten malum, polis ve jandarmanın sahası.
-AFAD ise çadır ve konteyner kurulumu ve ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılabilir.
-Normal zamanda da olduğu gibi belediyeler temizlik, enkazın kaldırılması ve bulundukları yerlerin onarımından sorumlu olabilir.
-Büyük depolar ayarlanarak, buralar hipermarket gibi düzenlenebilir. Vatandaşın ihtiyacı neyse, buradan temini sağlanabilir. Mesela vatandaş, ihtiyacını telefon veya internetle talep eder, eldeki imkana göre ya vatandaşın ayağına bu ihtiyaç götürülür, ya da vatandaş o büyük hipermarkete gidip kapıdan kendisi alabilir. Bu tip yerlere vatandaşın girmesinin de bazı sakıncaları olacağı için “Kapıdan alır” ifadesini özellikle kullandım. Aynı şekilde farklı dedikoduların ve suistimallerin önüne geçmek adına çalışanlar da görev bitiminde elinde hiç bir şey olmadan mesaisin bitirip ailesinin yanına gidebilir.
-Malum olduğu üzere, deprem bölgesi bir hayli büyük bir alan. Burada çalışanların ulaşımının da düşünülmesi gerekiyor. Malatya özelinden bir örnek verecek olursak; MOTAŞ’ın araçları, kamu çalışanlarını belli saatlerde, belli yerlere taşıyabilir.
Acizane tavsiyelerimin tamamının 10 ilde birden uygulamaya geçirilmesi de bir hayli önem taşıyor. Vatandaşa, hizmetin tamamının adaletli bir şekilde ulaştırılması, toplum içinde çıkabilecek fitnenin de önüne geçecektir.
Rabbim, yar ve yardımcımız olsun.
Not: Mesai tanzim edilmediğinden ve iş bölümü yapılmadığından ötürü, bütün kurumların hepsi aynı işi yapmaya çalışıyor. Bu durum ise, enerjimizin tükenmesine, zaman kaybına ve de mağduriyetin izale edilmesine olumsuz etki yapmaktadır…
Selam ve dua ile
Fiemanillah...
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.