’’Olacak Ayrı, Olmak Ayrı...’’
12 Eylül 2022, Pazartesi 09:27
Merhaba dostlar, yazarlık kariyerimin ilk basamağına bu gün burada adım atıyorum.
Yıllarca gözlemlediğim ve kendimce deneyimlediğim günlük hayattan kareleri, yazılarımda sizlerle paylaşacağım. Hepimiz adına güzel bir başlangıç olmasını temenni ediyorum.
Deneyim demişken ilk konumuz OBP ile (Orta Öğretim Başarı Puanıyla) liselere yerleştirilen öğrencilerin talihsizliği olsun. Sistemi eleştirmek haddim değil elbette ki, bu kural koyucuların alanında uzman insanlar olduğunu biliyoruz. Anlayamadığım husus bu kuralların kime ve neye göre belirlendiği. Halkın ekonomik durumuna göre mi, yoksa gelecekte ki istihdam alanına bakılarak mı ya da mevcutta ki kalifiye personel eksikliği tamamlamak maksadıyla ihtiyaç duyulan personeli doğru yönlendirmek ve doğru yetiştirmek için mi, böyle bir sistem seçilmiş, bilemiyorum.
Lakin sıradan bir veli olarak kafama takılan hususlar da yok değil. Mesela, öğrenci tercih yaparken İlk etapta;
-Kayıt alanındaki,
-Komşu kayıt alanındaki ve
-Kayıt alanı dışındaki okullar şeklinde seçenekler var.
Eee, ne olmuş diye soranlar olacaktır.
Mevzu şu ;
Kayıt alanın dışında okul tercih edemiyorsun. Sistem buna izin vermiyor. Kayıt alanı içindeki okulların ise kontenjanları sınırlı. Şayet senin OBP ortalaman kayıt alanındaki okulun taban puanından düşük ise, okul evinin yanında dahi olsa o okula alınmıyorsun. Haa, OBP puanı düşük dediysem de öyle 50-60’ dan bahsetmiyorum. OBP’ si 75-85 hatta 90 olan Teşekkürlük, Takdirlik öğrencileri kastediyorum. Anlayacağınız sistem bu öğrencinin mahallesindeki Anadolu lisesine gitmesine izin vermiyor ve öğrenciyi diğer Mesleki Liselere gitmeye mecbur bırakıyor. Anadolu Lisesine gidip tıp, hukuk, mühendislik okumak isteyen öğrenciyi, haftada 4 gün mesleki staj yaptıran 1 günde sayısal ya da sosyal ders eğitimi veren Meslek Liselerine gitmeye mecbur bırakmanın mantığını çözemiyorum. Tabi bir diğer alternatif var. Ekonomik gücünüz yeterince iyiyse bir yıl için 40-50 bin TL. ödeyerek çocuğunuzu Özel koleje gönderebilirsiniz.
Sonuç olarak şunu belirtmek istiyorum; herkes mahallesindeki okula gidemiyor. Bu tamamen öğrencinin ortaöğretim başarı puanının yüksek olmasına aynı zamanda gitmek istediği okulun taban puanına ve kontenjanına bağlı.
Siz siz olun her şeyi çok iyi araştırın, yanlış bilgilerle çocuğunuzun eğitimi hususunda yanlış kararlara varmayın. Yanlış yönlendirmelere kanıp, tercih hatası yapmayın. Kulaktan dolma bilgilerle okul müdürlerinin kapısına dayanıp da "Bizim ev okulun yanında, çocuğum neden bu okula gelemiyor. " diye hesap sormayın.
Sağlıcakla kalın.