dore okulları
Malatya
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Rektör Kızılay'a Veda Ederken

11 Temmuz 2024, Perşembe 23:15
Rektör Kızılay'a Veda Ederken

İnönü Üniversitesi’nin Rektörü Sayın Prof.Dr.Ahmet Kızılay'ın görev süresi dolduğu için yeni bir rektör atanmasının heyecanlı ve meraklı bir bekleyişi var. İnönü Üniversitesi bölgenin en eski ve köklü üniversitelerinden biri olması hasebiyle bu atama büyük önem taşıyor.

Son yıllarda yükseköğretimde yaşanan sorunlar ve üst üste yaşanan felaketler nedeniyle İnönü Üniversitesi mevcut konumunu korumakla ancak bir başarı elde edebildi. Depremde ağır hasar alan bölge üniversitelerinin çoğunun on-line eğitim yapmasına karşın İnönü üniversitesinin yüz yüze eğitime geçme kararı gerçekten cesurca bir karardı ve takdire şayandı.

Mevcut yönetim 8 yıldır İnönü üniversitesini aynı kadroyla yönetiyordu. Öncelikle şunu söylemeliyim ki bana göre bürokraside hiçbir görev bu kadar uzun sürmemeli. Velev yönetici son derece başarılı olsa bile yeni imkanlar yaratmak adına rektörlük süresi kesinlikle dört yılı aşmamalı.

Burası Ortadoğu coğrafyası herhangi bir yönetimde nepotizim* ve klientalizmden** kaçınmak çok zor. Bununla baş etmenin tek yolu yönetimi belli aralıklarla yenilemek. Ayrıca yönetime geldiği günden beri önce pandemi ardından darbe, son olarak da büyük bir deprem felaketini göğüslemek zorunda kalan Kızılay ve ekibinin bu süre zarfında ömründen ömür gittiğinden eminim. Bu kadar art arda büyük felaketler karşısında üniversiteyi mevcut konumunda tutmak bile büyük bir başarı bence. Ayrıca Sn. Kızılay’ın rektörlük görevi sırasında İnönü’nün içinden ikinci bir üniversite de çıkardığını unutmamak gerekir. 

 Üniversite rektörleri eskiden seçimle belirlenirken bir hayli zamandır cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Şuan Türkiye’de bütün rektörler atama ile göreve gelmiş durumda. Kendilerini atayan iradenin beklentilerinin rağmına pek çok rektör skandallara imza atarak hem kendilerini hem de Cumhurbaşkanını zor duruma sürüklediğine şahit olduk. Fakat Sn. Ahmet Kızılay kişiliğine yakışan biçimde sekiz sene içinde böyle skandallara neden olmadı. Fakat Malatya bürokrasisine olan etkisinden bahisle, sıklıkla adı geçen bir grubun vesayet iddiasından İnönü Üniversitesi de nasibini almadı değil. Doğru ya da yanlış bilemem. Fakat İnönü Üniversitesinin tüm bu fırtınaların ardından ciddi bir hamle yapmaya ihtiyacı olduğu konusunda sanırım herkes hem fikirdir. 

Atama yoluyla rektör belirlenmesine, atanan rektörlerin yönettikleri üniversiteye karşı sorumluluk duygularının zedelenmesi nedeniyle şüphe ile yaklaşıyorum. Zaten Anayasa Mahkemesi bu yürütmeyi iptal ederek yeni bir düzenleme için bir yıl süre tanıdı. Zira ülkenin en yüksek eğitim kurumlarının ve bilim insanlarının, kurumlarını yönetecek kişiyi seçmeleri kadar daha doğal bir şey olamaz. Aristo’nun beklentisi gibi filozofların yönettiği ideal bir devlet mevcut olmadığına göre hiç olmazsa ilime hürmeten, bilim insanlarının dünyasına karışmamak lazım. 

Basından okuduğumuz kadarıyla İnönü Üniversitesine rektör olmak için pek çok kişi başvuruda bulunmuş. Her birinin kendi alanlarında saygın olduğundan şüphe duymadığımız bu adaylar için başarılar dilemekten başka bir sözümüz yok. 

Rektör kim olursa oldun, şeffaf, bilimsel kriterlere bağlı, cemaat yapılanmasından uzak ve sözde değil özde liyakata önem veren ve çoğulcu bir yönetim hepimizin beklentisi. Görev süresi dolanların icra defterleri bürokratik açıdan kapanıyor fakat ahirette ilk hesaba çekilecek olanlar yöneticiler olması sebebiyle hesap defterleri açık kalacak. Umarım pişmanlık duymadıkları bir geçmişi amel defterlerine eklemişlerdir. Zira fırtınalı bir zamanda istikameti korumak çok zor. O nedenle bu cesaretlerinden dolayı kendilerini ayrıca tebrik ederiz. Yeni atanacak rektöre şimdiden başarılar dilerken naif bir kişiliğiyle takdirleri toplayan Sn. Kızılay’a ve ekibine bakiyeyi ömürlerinde esenlikler diliyoruz. 

*Nepotizm: Arkadaş, akraba ya da hemşeri kayırmacılığı

**Klientalizm: Siyasal otoritenin sağlamış olduğu imkânlar karşılığı kendilerine siyasal destek talebinde bulunması. 

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Selami kayısı
    15-07-2024 23:58

    Ahmet Kizilay ne iyi bir insan ne iyi bir doktor ne iyi bir yöneticiydi.Evet tarikat cemaat gruplarını çok güzel destekledi Allah var İhale verdi, kadro verdi, lojman verdi. Onlarda güzellemesini yapiyor zaten .Ama Malatya ya hizmet etmedi. Üniversitenin akademik başarısını yok ettiği gibi liyakatli hizmet edecek bir doktor bırakmadı. Malatyalinin ciğerini sömüren bir Tıp fakultesi yarattı. Bu kadar paracı doktoru nerden buldu şaşılacak iş. Tip fakultesi değil özel Muayenehane maşallah. Uzun lafın kısası Ahmet Kizilay in Malatya ya verdiği zararın bedelini ödemeden gitmesi çok üzücü. Keşke adalet olsa. Keşke Hesap verse.

  • yorum avatar
    Crisis
    14-07-2024 00:07

    Üniversite hastanesi çöp oldu(genel cerrahi dişında).ne dogru dürüst hoca kaldı,ne acilden hasta alıyorlar,ne poliklinikte hasta bakıyorlar.babalarının çiftliği gibi hasta kabul ediyorlar,etmiyorlar filan.

  • yorum avatar
    Erkan
    13-07-2024 23:56

    Araştırma hastanesi doktor bırakmadı en iyi doktorlar Malatya'dan gitti inşallah iyi rektör gelir giden doktorları getirir

  • yorum avatar
    Ugur
    13-07-2024 20:01

    Akp gitmediği sürece her gelen aynı

  • yorum avatar
    Ottoman
    13-07-2024 18:55

    Taht oyunları başlayacak anlaşılan....!

  • yorum avatar
    Tıpçı
    13-07-2024 18:27

    Ahmet Kızılay, Nusret Akpınar ve adil başkıran ekibinin vermiş olduğu zararları bir köşede bırakmayalım. Kendileri sansasyonel haberlerden uzak kalmış olabilir ama cemaat ortalıkları nedeniyle üniversite liyakatlı yönetilmiyor. Etkin uluslararası tanınırlığı olan birinin olması lazım. Bence en doğru aday Prof Ahmet Sami Akabulut gibi sanki çünkü adam son üç senedir İnönü’yü çalışmaları ile sırtlıyor.

  • yorum avatar
    Abuzer Kömürcü
    13-07-2024 17:47

    Ya hocam şu açık havuzun fiyatlarına bir bakın ya sırf dışarıdan öğrenciyim diye sivil ücreti alınıyor bu olay tek inönüde var diğer illerdeki üniversitelerde öğrenci olduğunu belirtmek yeterli oluyor

  • yorum avatar
    Keşke
    13-07-2024 16:21

    Keşke bu güzellemeyi yapmadan, hülle yoluyla vasıfsız ve niteliksiz idari personeli maiyetine alarak binlerce akademik ve idari personeli perişan eden Mustafa Gezer'in yaptıklarını da araştırıp sonra yazsaydınız.

  • yorum avatar
    İlkay
    13-07-2024 15:17

    Bu yazı tamamen palavra üzerine gider ayak aman kimse incinmesin üzerine yazılmış bir yazı zamanımı alan bir yazı olmuş.inonu Üniversitesi son iki dönemdir liyakatin en dip seviyesini görmüş atadığı yöneticilerden personel kan ağlamış yetmemiş tip merkezi tarihinin en berbat dönemini yaşıyor (Karaciğer Hariç) o da rektorle bir alakası yok..zoraki..ayrıca torpiller hatsafada, fakülte sekreterlerin vasıfsız atanmış ,doğru söyleyen hak bilen üniversiteden dışlanmış.Personel yukselme sinvalari tamamen secmece sınav düzmece,hele bir genel sekreter var israil başina versin Allah. Birimlere atanan prof.amirler vur patlasın çal oynasın her türlü işi yaparım kimse bana karışmaz havasında daha cooook saymak isterdim ama ne yazık ki yoruldum. ONUN İÇİN GELEN YÖNETİM BU YÖNETIM VE ANLAYISTAN UZAK ŞEFFAF VE ADİL OLAMLİ VE ONA GORE REKTOR ATANMALI YOKSA KOSKOCA UNIVERSITEYE YAZIK OLACAK..

  • yorum avatar
    Ramazan usta
    13-07-2024 14:16

    Gitsinde üniversite kurtulsun.8 yılı bomboş geçti.

  • yorum avatar
    Malatya'nın Şeftalisi
    13-07-2024 14:14

    Çürümüş her sistem yıkılmaya mahkumdur.

  • yorum avatar
    Selametle git
    13-07-2024 12:35

    Çok şükür üniversitemiz kurtuluyor. Çok uzun bir esaret oldu. Vallahi birisi bu kişinin hiçbir yerde yönetici olamayacağını söylesin . Daha fazla zarar vermesin

  • yorum avatar
    Eylul Adem
    13-07-2024 12:33

    Bu yazı ve bu yazıyı kaleme alan zihniyet Malatya nin neden 50 yıl geriden geldi sorusunun cevabıdır.İnönü üniversitesinin akademik sıralamasını URAP da 600 sıralama birden düşüren , 1878. Sıraya gerileten bir insandır kendisi. Doğrusu İnönü üniversitesi cemaat tarikat yuvasına dönüşmüştür o konuda rektör çok başarılı Üniversitesi de ne kadar yetenekli hoca varsa cemaat tarikat yerleşebilsin diye onları kovmuştur , çok başarılı İnönü üniversitesi Tıp fakültesi nu kendi bölümü de dahil Malatya nin en büyük özel hastanesi haline getirmiştir , fakir fukarayi üniversitede muayene olamaz hale getirmistir, cok başarılı .Ahmet Kizilay i bir de sayıştay raporlarında okuyun. Başarısına hayret edeceksiniz.

  • yorum avatar
    Çokomünist
    13-07-2024 11:25

    Bu dönemde İnönü Üniversitesi'nde yaşanan nepotizm, yani yeğen kayırmacılık, ortaçağ kiliselerinin ruhuna Fatiha okutacak cinstendir. Sayın Ahmet Kızılay iyi bir doktor, iyi bir KBB uzmanı, iyi bir insan olabilir. Ancak iyi bir yönetici olamamış, sadece idare-i maslahatçılık yapmayı görev bilmiştir. Hele hele sekiz yıldır yardımcılığını yapan zevat, kendi menfaatleri dışında hiç bir artı değer üretmemiş olup hısım, akraba ve hemşehrilerine makam ve lojman sağlamak gibi bir ufuksuzluk göstermişlerdir. Şimdi bu idare ile sekiz yıldır hemhâl olanların rektörlüğe aday olduklarını görünce yağma Hasan böreğinin iştahını muhafaza ettikleri anlaşılıyor.

  • yorum avatar
    Kâmil Bey
    13-07-2024 11:13

    Eyy ahmet Kızılay üniversiteyi mustafa gezere bırakmakla üniversiteyi 20 yıl geriye artın

  • yorum avatar
    Kâmil bey
    13-07-2024 11:08

    Üniversiteyi mustafa gezere bırakmış akademik çalışma da uzak ilimden bilime hiç faydası olmayan ve mistafa gezer tarafında istediğine lojman istediğine hali bahçesi istediğine vagon ev istediğine fakülte sekreterlik ve müdürlük kadro dağıtmakla meşgul olmuş üniversiteye yıllardır hocalık yapanları kalaya almama hiçe saymakla meşgul olan üniversite oldu ahmet Kızılay üniversiteyi 10 yıl geriye atmıştır. Gelecek rektör şuanki rektör yardımcıları mustafa gezer ve genelsekreter yardımcılarını lav etsin kim gelirse gelsin

  • yorum avatar
    Alp
    13-07-2024 10:11

    Resmiyette Kızılay Rektördü ancak perde arkasında Akademik bir kariyeri olmayan, geçmişte düz bir Memur iken bir anda Üniversiteyi evirip çeviren, Abisi ibram Ali Babacanın partisinin kurucular kurulu üyesi, mıstafa Gezer için bir sözün yokmu?

  • yorum avatar
    K.kent
    13-07-2024 08:58

    Kızılay a gerçekçi gözle bakmalı.iki dönem boyunca üniversiteyi belli kişilerin eline bıraktı.kim bunlar Mustafa Gezer sevimsiz çıkarcı,çok bilmiş bir tip,başka beş para etmez,sevilmeyen,hocalığı dahi beceremeyecek kadar bececeriksiz Abdulkadir Baharçiçek.sözde rektör danışmanı ama bu tipe ne danışıyorsa ,üniversitenin boş beleş,başarısız,kişiliksiz ,her dönemin,yanar döner adamı Cemal koyunoğlu.işte üniversiteyi bu hiçbişey olmayanlara bıraktı.onlarda üniversiteyi bırakın ilk 50 ye ilk 500 dahi sokamadı.ama fırat üniversitesi her alanda inönüden kat kat ön sıralarda yer aldı.neden? Yönetim farkı.işte Kızılay bu.açıkça üniversiteyi batırdı yazık oldu.yazık.

  • yorum avatar
    Çağatay Önal
    13-07-2024 03:30

    Sayın Birdişli, teşekkürler.... Gayet mizahi bir yazı olmuş...

  • yorum avatar
    İşçi
    13-07-2024 00:19

    Rektör hocam kişilik açısından bakarsak iyi niyetli biri ama bu üniversitesiyi yönetmeye yetmiyor genel sekreter Mustafa gezer bilindigi gibi prof İbrahim gezerin kardeşi deva partisinin kurucu üyesi şimdi şu soruyu yöneltmek istiyorum üniversiteyi cumhurbaskanin atadığı sayın rektormu yönetiyor yoksa deva partisinin kurucu üyesi prf İbrahim gezerin kardeşi Mustafa gezermi ?

  • yorum avatar
    Akademik
    12-07-2024 18:10

    Bu alemde akademik camiada proflar hiç riske girmez, ortadan gider. Bu yazı da öyle olmuş. Ne şiş yansın ne de kebap…Hukuk fakültesi dekanlığına kim vekalet ediyor? Rektör akademik elemanlar ile görüşüyor mu? Sorunlar çözülüyor mu? Atanan rektörlerin hepsinde bu problem var… Sadece Malatya değil…

  • yorum avatar
    Sokrates
    12-07-2024 09:03

    Keşke bu yazıyı yazan hiç yazmamış, ben de okumamış olsaydım! Çünkü yazdıkları salt bir güzelleme. Gerçekleri ters yüz etmiş. Yazık, çok yazık!!!

  • yorum avatar
    Akif
    12-07-2024 08:46

    Fikret Hocam, yazınız sizin fikrinizi, zikrinizi ve gerçek görüşlerinizi yansıtmayan bir metin olmuş. Ahmet Kızılay’ın idareyi Mustafa Gezer’e bırakmasının üniversitedeki olumsuz etkilerini niye yazmıyorsunuz? Mustafa Gezer’in akademik unvanı olmadan hocalarımızı ezdiğini ve üniversitenin altını üstüne getirdiğini belirtmek gerekmez mi? Keşke bu gerçekleri de dile getirip, üniversitenin iç yüzünü daha açık bir şekilde paylaşsaydınız.

  • yorum avatar
    Karpuzcu
    12-07-2024 08:45

    Hocam, Ahmet Kızılay’ın ikinci döneminde idareyi Mustafa Gezer’e bırakması üniversiteyi perişan etti. Akademik bir ünvanı olmamasına rağmen, bu adam profesör hocalarımızı ezdi geçti. Bunları niye yazmıyorsunuz hocam? Üniversitenin altını üstüne getiren bu durumu dile getirmek gerekmez mi? Açık ve net konuşmak, üniversitenin geleceği için daha faydalı olur.

  • yorum avatar
    Pratik Vatandaş
    12-07-2024 08:43

    Hocam, yazınız fazla resmi ve süslü olmuş, biraz daha sade yazmak daha etkili olurdu. Sanki bir akademik makale okuyoruz! Biraz daha anlaşılır ve halkın dilinde yazarsanız daha iyi olur. Kızılay dönemindeki eksiklikleri net şekilde belirtmek iyi olurdu. Ayrıca, yeni rektör için genel dilekler yerine somut öneriler verseniz daha faydalı olurdu. Bazen basit ve net olmak en iyisidir.

  • yorum avatar
    Remzi
    12-07-2024 08:41

    Hocam, yazınızı okudum ama bazı şeyler biraz fazla süslü ve karmaşık olmuş. Halkın anlayacağı şekilde, daha sade ve açık bir dil kullanmak bence daha etkili olurdu. Ayrıca, Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın döneminde yaşanan eksiklikleri biraz daha net anlatmanızı beklerdim. Yeni rektör için de genel temenniler yerine somut öneriler sunmanız daha faydalı olurdu. Umarım eleştirilerimi yapıcı bulursunuz.

  • yorum avatar
    Gerçekçi Okur
    12-07-2024 08:39

    Hocam, yazınız genel olarak güzel olmuş ama bazı şeyler eksik kalmış gibi. Rektörlük seçiminde şeffaflık ve liyakat diyorsunuz ama bunun nasıl sağlanacağını somut olarak anlatmamışsınız. Prof. Dr. Ahmet Kızılay döneminde yaşanan sıkıntılar ve eksiklikler de biraz göz ardı edilmiş gibi. Gelecek rektör için başarı dilekleriniz güzel ama daha spesifik ve somut öneriler beklerdim. Bu şekilde daha etkili olurdu.

  • yorum avatar
    Eleştirmen
    12-07-2024 08:38

    Yazınızı okudum ve bazı önemli noktalara değindiğinizi gördüm. Ancak, rektörlük seçim sürecinde şeffaflık ve liyakat vurgusu yaparken, mevcut yönetimin bu kriterlere uyduğunu somut örneklerle desteklemenizi beklerdim. Ayrıca, Prof. Dr. Ahmet Kızılay'ın yönetim dönemi genel olarak olumlu ele alınmış, ancak yaşanan olumsuzluklar veya eksiklikler yeterince irdelenmemiş. Yeni rektör için genel başarı dilekleriniz güzel, fakat üniversitenin geleceği için daha somut ve spesifik öneriler sunmanız yazınızı daha değerli kılabilirdi.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-