Suç işlemeye tahrik suçu
13 Ocak 2023, Cuma 10:29Suç işlemek kadar bir kimseyi suç işlemesi için tahrik etmek de Türk Ceza Kanunu’nda yaptırıma tabi tutulmuştur. Suç işlemeye tahrik suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 214. maddesinde, ‘Kamu Barışına Karşı Suçlar’ başlığı altında düzenlenmiş olup, bir kimseye suç işletmek için alenen tahrikte bulunan kişinin cezalandırılacağı, hüküm altına alınmıştır.
Bu suçun tamamlanabilmesi için tahrik konusu suçların işlenmesi de gerekmez. Suç işlemek için tahrik suçu, esasen tahrik konusu olan suça bir hazırlık hareketidir. Bu suçun işlenmesinde önemli olan husus, belirli olmayan bir kişinin suç işlemek amacıyla tahrik edilmesidir.
Maddenin devamı, halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak birbirini öldürmeye tahrik eden kişinin cezalandırılacağı şeklinde düzenlenmiş olup, suç işlemeye tahrik suçunun, halkın bir kısmının diğer bir kısmına karşı silahlandırılarak birbirini öldürmeye tahrik edilmesiyle de oluşacağı, hüküm altına alınmıştır. Suçun tamamlanabilmesi için öldürmenin ya da saldırının başlaması gerekmez. Suç, halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak ve birbirine karşı tahrik edilmesi sonucunda oluşacaktır.
Tahrik konusu suçların işlenmesi hâlinde, tahrik eden kişi, bu suçların her birinden azmettiren sıfatı ile sorumlu olacaktır ve bu suçlardan azmettiren sıfatıyla cezalandırılır.
Suç işlemeye tahrik suçunun cezası nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 214. maddesinde düzenlenen suç işlemeye tahrik suçunun cezası ise; suç işlemek için alenen tahrikte bulunan kişi, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Halkın bir kısmını diğer bir kısmına karşı silahlandırarak, birbirini öldürmeye tahrik eden kişi, on beş yıldan yirmi dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır.
Suç işlemeye tahrik suçunun, basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde verilecek ceza, yarı oranına kadar artırılacaktır. Ancak haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacağından, faile ceza verilmeyecektir.
Suç işlemeye tahrik suçu, takibi şikâyete bağlı suçlardan olmadığından suçun soruşturulması ve kovuşturulması için şikâyet aranmaz. Mağdurun şikâyetten vazgeçmesi durumunda da kamu davası düşmeyecektir. Suç işlemeye tahrik suçunun dava zamanaşımı süresi ise sekiz yıl olup, suç nedeniyle dava zamanaşımı süresi içerisinde şikâyet hakkı kullanılabilir. Son olarak suç işlemeye tahrik suçu uzlaştırma kapsamında değildir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.