dore okulları
Malatya
08 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Tecde’de Dut Pestili Mevsimi

17 Temmuz 2024, Çarşamba 15:01
Tecde’de Dut Pestili Mevsimi

Başta Tecde olmak üzere Gündüzbey, Banazı, Yeşilyurt ve Kileyik’de dut pestili üretimi başladı. Aynı zamanda halkın geçim kaynağı haline gelen yöresel ürünler hem ekonomiyi canlı tutuyor hem de vatandaşların organik yöresel ürünleri ihtiyacını karşılıyor. 

Tecde semti,  Bağköylerinde yıllardır yöresel ürünlerin üretildiği en önemli kadim bir bölge… Her ne kadar son yıllarda çürümüş ve plansız şehirleşmenin kurbanı olsa da, bilhassa kırsal kesimlerden (Çelikhan, Porga, Gülümuşağı gibi) göç etmiş vatandaşlarımız, bu bölgenin bilinen yöresel ürünlerini devam ettiriyor. Komşuluk ilişkilerinin varlığını sürdürdüğü mekânlarda ve bilhassa bahçeli ortamlarda yöresel ürünleri üretme imkânına sahip oldukları için başta bilik, tandır ekmeği, üzüm ve dut pestili, reçel olmak üzere birçok yöresel ürünleri üretiyorlar. 

6 Şubat depremlerinden sonra işsizliğin ve geçim sıkıntının had safhaya ulaşmasıyla bazı vatandaşlarımız yöresel ürünleri üretmeye hız verdi. 

İşte onlardan biri de Fadime Teyze… Tecde’deki evinin bahçesini ve boş alanları kullanmak suretiyle dut pestili üretmeye başladı. Hem aile ekonomisine katkıda bulunuyor hem de yanında çalıştırdığı komşularına maddi imkân sağlıyor. 

Dut pestili genellikle yaş duttan imal ediliyor fakat birçok kişi kuru duttan da pestil üretiyor. Fiyatları da buna göre değişebiliyor. Fadime Teyze dut pestilinin kilosunu 250 ila 300 lira arasında satıyor. Ekim başına kadar devam edecek olan dut pestili üretimi halkın organik ve ucuz ürünlere olan ihtiyacını da karşılamış oluyor. 

Yöresel ürün imal eden vatandaşlarımızın devletten talepleri de var. “Bize maddi destek sağlamalarını ve ürettiğimiz ürünleri satabileceğim semt pazarları açmalarını istiyoruz”

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

muhasebeci maa?lar?-casibom-aresbet-tokyobet-tokyobet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-orisbet-