AKDAŞ: “Konteyner Kentimiz”de yaşam başladı!..
29 Mart, 2023, Çarşamba 14:12AdminMalatyalı İşadamları Derneği (MİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Akdaş, Malatya Time’a çok özel açıklamalarda bulundu. MİAD’ın kuruluşundan bugüne kadar yaptıkları çalışmalar ve gelecekle ilgili projeleri hakkında samimi açıklamalarda bulunan Yunus Akdaş, “asrın felaketi” olarak tarihe geçen deprem afetinden dolayı da, sadece Malatya ile sınırlı kalmayıp, bölge insanına 140’ın üzerinde MİAD ailesi olarak yardım gönderdiklerini kaydetti. Akdaş, aynı zamanda sayısı 400’ü aşan “MİAD Konteyner Kentin” de “mihmandarı” konumunda…
RÖPORTAJ: MURAT ÇETİN
Sayın Aktaş, öncelikli olarak, bizlere vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. MİAD’ın kuruluş aşamasından, temel amaç ve hedeflerinden bahsedebilir misiniz?
Derneğimiz, 1998’de İstanbul’daki orta ve büyük ölçekli işletmelere sahip 100’ü aşkın Malatyalı iş adamıyla kuruldu. Derneğimizin kurucu üyesi ve başkanı sıfatıyla 3 yıl görev yapan Ahmet Aktaş, 2001 Haziranı’nda başkanlık görevini şahsıma devretti. O günden bu güne yaklaşık çeyrek asır boyunca görevi sürdürüyorum. Derneğimizi; merkezi İstanbul’da olan ve Malatyalıların ihtiyaç duyduğu aktif bir işadamları örgütü olarak da tanımlayabiliriz. Bugün 400’ün üzerinde iş insanını temsil ediyoruz. MİAD’ın temel amacı; Malatyalı işadamları arasında ekonomik ilişkilerin teşvik edilmesi, işbirliğinin arttırılmasının yanın sıra, Malatya ve Malatyalıların ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel gelişimine katkıda bulunmaktır. MİAD, bunu görev edinmiş bir kuruluştur. Derneğimiz ayrıca; Malatya ve çevre illeri başta olmak üzere, ülkemiz için fayda sağlayacak her türlü ekonomik, sosyal ve siyasal projenin oluşturulması, geliştirilmesi ve hayata geçirilmesinde de aktif rol almayı istemektedir. Malatyamız ve bölgemizin, dolayısıyla da ülkemizin kalkınmasında işadamlarımıza öncülük etmeyi, ortak çaba ve gücü organize etmeyi, bölgemiz insanının ve çevresinin gelişmesine katkıda bulunmayı, sorunlarına ortak olmayı, çözüm yolları üretmeyi ve yol göstermeyi amaç edindik. Bunu gerçekleştirebilmek için ortak gücün, kolektif birlikteliğin oluşturulması ve yaygınlaştırılması yönünde faaliyetler üretmek ve yürütmek temel amaçlarımızdandır. Şehrimizi, insanımızı etkileyen, yöneten ve onlar adına karar veren her kişi ve kurumla ilişkiler geliştirmeyi ve sürdürmeyi arzuluyor ve ona göre adımlar atıyoruz.
“SÖYLEDİKLERİMİZİN BÜYÜK BİR ÇOĞUNLUĞUNU HAYATA GEÇİRDİK”
Sizin de belirttiğiniz gibi yaklaşık çeyrek asırlık bir başkanlık tecrübeniz var. MİAD’ın dünü ve bugünüyle ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Uzunca bir süredir bu görevde bulunmam hasebiyle, derneğimizle ilgili en küçük detaya dahi hakim olabiliyorum. Genel Sekreter’imizden bir yazı istediğim zaman; neyin eksik, neyin fazla olduğunu biliyor ve ona göre düzeltmelere gidebiliyorum. MİAD yönetiminde işe başladığımız zaman, çalışmaları 30-35 kişiyle Merter'deki bir iş merkezinin küçük bir odasında yürütüyorduk. O günlerde toplantılarımız gayet mütevazı bir şeklide gerçekleşiyordu. O toplantılarda MİAD'ın işadamlarımızı ve bürokratlarımızı bir araya getirip bir sinerji oluşturacağından bahsediyorduk. Şükürler olsun ki, bu söylediklerimizi büyük oranda başardık. Bugün 5 yıldızlı otellerin salonlarında, yüzlerce insana hitap eden toplantılar tertipliyoruz. Türkiye’nin en büyük ve en önemli şirketlerine sahip işadamlarımızı bir araya getiriyoruz. İşadamlarımızı, misafirlerimizi ve basın mensuplarını gayet nezih ortamlarda bir araya getirerek, bu sinerjiyi yakaladığımızı görüyor ve memnuniyetimi her fırsatta dile getiriyorum. Yola çıktığımızda, toplantılarımız ilgisiz ve alakasız kalsaydı, bugünkü organizasyonlarımızı yapamazdık. Geçmişteki toplantılara gelen insanlar birbirleriyle ilişkileri iyi kurdular ki, bugün de sağlam yapımız devam etti. Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olarak Malatyalı işadamlarının birbirleri arasındaki kaynaşmayı sağladığımız için, büyük bir memnuniyet duyuyorum. Bugün geldiğimiz noktada, ülkemizin her karışına ulaşabilecek güçteyiz. Bir STK olarak Türkiye’nin en başarılı işadamlarını bir arada tutmak, toplantılarımızda Türkiye’yi ilgilendiren konularla ilgilenmek ve sorunlara çözüm bulabiliyor olmak, işimizi doğru yaptığımızın delilidir. MİAD olarak bu bilinçle; bugün de, yarın da ülkemiz ve Malatya’mız için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazır olacağız.
“AFETİN İLK GÜNÜNDEN İTİBAREN YARDIMLARIMIZI ULAŞTIRMAYI BAŞARDIK”
Sayın Akdaş, malum olduğu üzere ülkemizi derinden sarsan ve büyük bir alanı kapsayan bir afet yaşadık. MİAD olarak bu süreçte neler yaptınız? Bölgeyle ilgili öngörüleriniz ve gerçekleşmesini istedikleriniz neler var?
Böyle zamanlarda sürekli bu konuyu konuşarak yaraları tekrar tekrar dağlamanın çok doğru olduğunu düşünmesek de, aklımız, fikrimiz, yüreğimiz bölge halkıyla birlikte. Sürekli olarak “Neler yapabiliriz?” sorusunu düşünerek hareket ediyoruz. Bu süreçte de daha ilk anda oluşturduğumuz “Kriz masası”yla yardım ve destekleri tek merkezden yönetme kararı aldık. İlk günden itibaren Malatya öncelikli olarak, bölge halkının yanında olmak için tüm gücümüzü seferber ettik. 140’ın üzerinde ayni yardım tırını bölgeye göndermeyi başardık. Bu süreçte desteklerini bizden esirgemeyen tüm MİAD ailesine, iş insanlarımıza, çevremizdeki hayırseverlere, sizlerin vasıtasıyla teşekkür etmek istiyorum.
“MİAD MALATYA KONTEYNER KENT’TE YAŞAM BAŞLADI”
Asrın felaketi olarak anılan ve bölgedeki yaşam alanlarının çoğunu etkileyen deprem, maalesef yüz binlerce insanımızın da evsiz kalmasına sebep oldu. Bu konuyla ilgili olarak da, Malatya’mıza ‘konteyner kent’ kurma kararı aldık. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla istişarelerimiz sonrasında, 400 konteynerin kurulabileceği bir alanı derneğimize tahsis ettirdik. Alt yapısının kurulmasından konteynerlerin alana yerleştirilmesine kadar her ince ayrıntıyı yönetim kurulundaki arkadaşlarımla birlikte yerinde inceledik. Şu an konteyner kentimizide yaşam başladı. Kentin ismini de ‘MİAD Malatya Konteyner Kent’ olarak belirledik. Malatya’nın ekonomik kalkınmasını da önemsediğimizden, hem depremzedelerin yaralarına merhem olmak, hem bölge ekonomisine can suyu vermek, hem de süreci en hızlı şekilde yürütebilmek adına konteyner üretimlerini Malatya’daki fabrikalarda yaptırdık.
“BÖLGEMİZE, DAHA GÜÇLÜ BİR ŞEKİLDE SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Bundan sonrası için de; yeni bir Malatya inşa ederken, hem elimizden geleni yapmak, hem de bu fikirle hareket eden herkesle işbirliği gerçekleştirerek hareket etme hedefimiz var. Bu konuda bilimadamları, tecrübeli bürokratlar ve belediye başkanlarıyla görüşüp, düşüncelerimizi paylaşarak en iyiye ulaşmayı hedefliyoruz. Malatya’nın eğitim planlamasını, şehir planlamasını, çarşı planlamasını, gastronomi planlamasını yeniden inşa etmek istiyoruz. Allah ülkemize, bir daha böyle şeyler yaşatmasın. “Bu süreci yeni inşa fikriyle fırsata da çevirebiliriz” diye düşünüyorum. Bundan sonraki dönemde de, Malatya’ya yılda bir kere giden hemşerilerimizi, 10 kere gitmeye teşvik ediyoruz. Böylece bölgemize daha güçlü bir şekilde sahip çıkabiliriz. Hatta gitmeyenlerin de bölgeye gidip oradaki insanlara temas edebilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum. Bu zor günler böylece daha kolay atlatılabilir hale gelecektir.
“GURBETTEKİ MALATYALILARA ‘EŞ-DOST’ OLDUK”
İstanbul gibi metropol bir şehirde Malatya’yı temsil ediyorsunuz ve yörenin kültür ve bilincini burada yaşatmayı hedefliyorsunuz. Bizlere biraz İstanbul’daki MİAD yapısından da bahsedebilir misiniz?
Malatyalı işadamlarımızın işbirliklerinin bir kısmında imzamız olduğunu ve bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Ancak bu konuda halen önümüzde gidilecek çok yol var. Bununla ilgili birkaç tane projemiz var. Malatyalı işadamlarımız, aylık toplantılarda bir yandan Türkiye ve dünya ekonomisinin gidişatı hakkında bilgiler alıyor, diğer yandan dostluklarını geliştiriyor. Hatta birbirlerini uzaktan dahi tanımayanlar, bir araya gelerek akrabalık bağları da kurmaya başladı. MİAD çalışmaları sırasında birbirini tanıyıp seven üyelerimiz içinde evlilik bağıyla birbirine bağlananlar dahi oldu. Dostluklarımız arttı. MİAD sayesinde metropol bir şehir olan İstanbul'da, yakınlaşmaya vesile olduk. Geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım anlattı. İstanbul'a babasını hastaneye getirmiş. Babası da arkadaşıma; “Beni Malatya'ya götürseydin eş-dost var. En azından onlar yanıma gelirdi…” dediği sırada biz 15 kişiyle birlikte odaya girmişiz. Arkadaşım da babasına; “İşte geldi eş-dost insanlar” demiş. Baba da; “Yahu burada da mı var eş-dost” demiş. Arkadaşımız ve babası bizim bu ziyaretimizden dolayı memnun oldular. Elbette biz de büyük memnuniyet yaşadık. İşadamlarını bir araya getirme ve kaynaştırmanın yanı sıra, işbirlikleriyle bütünleşmelerini ve rekabet üstünlüğü kazanmalarını sağlıyoruz. Gençlerimize tecrübelerimizi aktararak, onları iş dünyasına kazandırma gayreti gösteriyoruz. MİAD yönetimi olarak, sosyal sorumluluk projelerimiz de oluyor. Malatya'daki Sevgi Evleri ve Konuk Evi projelerini hayata geçirdik. Buralarda kimsesizlerin, kimsesi olmaya çaba gösteriyoruz. Ayrıca, üniversitemizle birlikte teknokentte ortak işyeri ve eğitim bursu gibi projelerimiz olmuştu. MİAD olarak yaptığımız olumlu çalışmalardan biri de, kadın girişimci grupları oluşturma projesiydi. Malum olduğu üzere Malatyalı kadınlarımızın büyük bir kısmı çalışmadığı için, fazla bir sinerji oluşturamadık. Ancak şu an Gülten Altan hanımın başkanlığında, bu işi de ilerletmeye başladık. Önümüzdeki dönemde bu tip çalışmalarımız devam edecek. Genç MİAD'ın da çalışmalarıyla gençlerimizi iş hayatına hazırlıyoruz. Oradaki gençlerimizin çalışmaları da Murat Güler’in başkanlığıyla gayet iyi gidiyor. Ancak bazı eksiklikler oluyor tabi. Bu kardeşlerimiz işi alıp bir yere götürürken bazen tıkanabiliyorlar. Biz de onlara yol göstererek, daha ileri nasıl götüreceklerini söylüyor ve ilerlemelerine yardımcı oluyoruz.
“HİZMETİN, MALATYA’YA DAHA KOLAY ULAŞMASI İÇİN GAYRET EDİYORUZ”
MİAD’ın gelecek dönem projelerinden ve hedeflerinden de bahsedebilir misiniz?
Gelecek dönem projelerimizden biri, bölge temsilcilikleridir. Bölgedeki işadamlarını bir araya getireceğiz. Bir arada çalışmaları için ortam hazırlayacağız. Biz sivil toplum örgütü olarak “Şununla çalış bununla çalışma” diyemeyiz. Ama onları bir araya getirdiğimiz zaman, zaten kendi kendilerine bir arada iş yapabilecekleri ortamları oluşturacaklardır. Bölge temsilciliklerinde 15-20 kişilik gruplar yaparsak, daha iyi istişareler olur. Daha verimli işbirlikleri ortaya çıkar. Sayı az olduğu için, herkes birbiriyle konuşup anlaşabilir. Böylelikle daha çok insana ulaşabiliriz. Gençlerimizle ilgili yurt dışı gezileri düzenleyeceğiz. Tecrübeli işadamlarımızı, bu gençlerimizle birlikte yurt dışı gezilerine götüreceğiz. MÜSİAD, TÜSİAD, Ticaret Odası ve Sanayi Odalarıyla çalışmalarımızı artırmaya çalışacağız. Belli bir seviyeye getirdik ama, yine de o konuda çalışmalarımıza devam etmemiz gerekiyor. Biz mevcut projelerimize kafa yorarken, Yüksek İstişare Kurulu üyelerimiz lobicilik üzerine kafa yoracak. Bu kuruldaki arkadaşlarımız, Malatyalıların Türkiye'ye katkısını, Malatyalıların evrensel düşündüğünü, bölücülüğün karşısında olduğunu, insanlara muhabbet ve sevgi beslediğini, dünyanın her yerindeki insanlara yardımcı olmaya çalıştığını anlatacak. Burada bir çırpıda sayabildiğim bu konulara benzer konularda kafa yoracak Yüksek İstişare Kurulumuz. Bunu yapabilirsek Malatya'ya hizmetin daha kolay gideceğini biliyorum.
“MİAD AKADEMİ’YLE ÇAĞIN GEREKLERİNİ GÖRÜYOR VE GÖSTERİYORUZ”
Bunun haricinde; biz işadamları olarak rekabet dünyasındayız. Bu sebeple ülke olarak küresel oyuncu yetiştirmemiz gerekiyor. Rekabet üstünlüğü elde edebilmemiz için de, bilgiyi yakalamamız, rakiplerimizi tanımamız, yeni dünyayı, sanayi 4.0 gerekliliğini firmalarımıza aktarmamız lazım. Burada da bu süreci ıskalayan değil, devrin gerekliliklerini yakalayan olmak için çalışmalar sürdürmeliyiz. Bu amaçla da dernek bünyemizde ‘MİAD Akademi’ başlığı altında bir oluşuma gittik. Burada sektördeki yenilikleri, dijital değişimin gerekliliklerini, yeniçağın iş dünyasına katkılarını yakinen takip ederek, bünyemizde bulunan işadamlarına aktarmayı hedefliyoruz. MİAD olarak öncü olma rolümüzü elden bırakmadan, çağın anında ve hatta ilerisinde yer almayı planlıyoruz.
“AİLE KAVRAMININ ÖNEMİNİ ANLATIYORUZ”
MİAD olarak kadınlara ve gençlere verdiğiniz önemi ‘Genç MİAD’ ve ‘MİAD Kadın Kolları’ oluşumlarıyla da desteklediğinizi açıkladınız. Bu kavramlardan biraz daha detaylı bir şekilde bahsedebilir misiniz?
Gelişen ve değişen dünyada, gençlerimiz de kendilerini çağa uygun hale getiriyor. Bu çok önemli bir konu. Yeni kuşağın bizden farklı düşündüğünün farkındayız ve onları da destekliyoruz. Ancak bu gelişim ve değişim, küresel akımların dahliyle birlikte, aile kurumu kavramının zayıflamasına sebep oluyor gibi gözlemliyoruz. Bu anlamda bizim gibi STK’ların, aile bağlarını kuvvetlendirecek kültürel çalışmalar yapması gerekiyor. Yani evet dünyayı yakalayacağız, yakından takip edeceğiz, ancak kültürümüzü de unutmayacağız. MİAD olarak bu konuya çok büyük önem veriyoruz. Etkinliklerimizi de bu minvalde organize ediyor ve aramızdaki o güçlü aile bağını koparmamaya çalışıyoruz. Bu güçlü bağı pekiştirmek için de, yine yeniçağın getirileriyle birlikte gençlere dijital mecralarda, medya aracılığıyla ulaşmayı amaç ediniyoruz. Genç MİAD bu anlamda gerçekten hem çağı yakalıyor, hem iş süreçlerinde yenilikçi davranıyor, hem de rekabetçi ortamda kendilerine fırsatlar oluşturuyor. Bu anlamda kendilerini geliştiren ve MİAD ailesi içerisinde yer alan tüm gençlerimize teşekkür ediyorum.
Kadın Kolları’mızın çalışmalarını da aslında aile bağlarının kopmaması adına çok kıymetli buluyoruz. Onlara da teşekkür ediyoruz. Çünkü MİAD olarak kadınlarımız hep bir arada yer alıyor. Aile ortamında, ev ortamında görüşüyor bütün üyelerimiz. Faaliyetlerini de yine bu minvalde gerçekleştiriyorlar. Bu çalışmalar bizi de geleceğe yönelik umutlandırırken, MİAD’ın büyük bir aile olduğunu daha iyi anlıyor ve anlatıyoruz.